Saját KB bal
Saját KB jobb

Jön a hideg, védjük a mancsokat!

A só és más jégtelenítő szerek egész télen veszélyeztetik a mancsokat és a kutyák bőrét. Ezen kívül a kinti hűvös levegőből a benti melegbe való átmenet száraz, irritált és repedezett mancsokat eredményezhet.

A repedezett mancsok megelőzése és kezelése azonban egyáltalán nem nehéz. Mindössze pár lépésben védhetjük kedvencünk tappancsait, és megelőzhetjük a fájdalmas, nehezen gyógyuló sérüléseket. Két lépés séta előtt és után, és egy kis plusz odafigyelés az egészséges mancsok titka.

1. Balzsam alkalmazása

Séta előtt mancskrém vagy balzsam alkalmazásával megelőzhető a mancsok irritációja. A rendszeres ápolás biztosítja, hogy a kutyamancsok simák és egészségesek maradjanak. A mancsok kenése nemcsak a séták utáni hideg, száraz levegő okozta bőrrepedéseket előzi meg, hanem védőréteget képezhet a jég, a kavicsos út vagy a durva terep ellen is.

2. Séta utáni tisztítás

Sétából hazatérve mossuk meg a mancsokat. Télen az utcán találkozhatunk sóval vagy más fagymentesítő anyaggal, illetve fagyállóval és más vegyi anyagokkal. Ezért fontos, hogy a kutyák tappancsait tisztítsuk meg meleg vízzel. Ne felejtsd el ellenőrizni a lábukat és a hasukat is. Megjegyzés: A fagyálló a kutyák számára mérgező, és már egy teáskanálnyi mennyiség lenyelése is veseelégtelenséget okozhat. 

3. Ápolt mancsok

Egész évben érdemes a kutya tappancsán a szőrt rövidre nyíratni. Télen ezzel megelőzhetjük, hogy a szőrön jégkristályok képződjenek, amik felsérthetik a mancsokat.

4. Omega-3-zsírsav, kókuszolaj és társaik

Az egészséges bőr és szőrzet egész évben fontos, de télen érdemes lehet egy kis plusz segítség. A bőr egészségének jót tesz az ómega-3-zsírsavak bevitele, illetve az alábbi étrendkiegészítők: kókuszolaj, lazacolaj, B-vitaminok. Ha kutyánk szőre, bőre, körmei nincsenek jó állapotban, az általános egészségi problémáról is árulkodhat. Ilyen esetben keressünk fel állatorvost.

5. Kutyacipő

Vannak helyzetek, amikor a balzsamozás és lábmosás helyett praktikusabb a kutyacipő. Az egyszerű, rugalmas szilikon modellek védenek a szennyeződésektől, míg a komolyabb csukák a talaj egyenetlenségeitől is.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/cracked-dog-paws; Kép: Photo by Samson Katt: https://www.pexels.com/photo/crop-black-woman-holding-dog-5255245/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...