Saját KB bal
Saját KB jobb

Az örökbefogadás örökre szól

Az örökbefogadás, a nevében is benne van, örökre szól. Mégis miért kell ezt külön kiemelni? Sajnos azért, mert gyakran előfordul, hogy az „örökbefogadást” követően a kutyák pár napon, egy héten belül visszakerülnek a menhelyre. Ahogy az is, hogy a kölyökként kivitt kutya kamaszkorában már nem kell.

Tudjuk, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor egyszerűen nincs megoldás, és a kutya érdeke is azt kívánja, hogy olyan gazdikhoz kerüljön, aki mindent meg tud adni neki. Mindenki számára más az a helyzet, amikor úgy érzi, nem tud felelősen gondoskodni a kutyájáról. Cikkünk célja nem az, hogy pálcát törjünk mások felett vagy „jobban tudjuk”. Nem ítélhetünk el senkit, aki a kutyája érdekét szem előtt tartva cselekszik, hiszen nem járunk a cipőjében.

Ami viszont „gáz”, az a meggondolatlanság. Az, hogy meglátunk egy kutyát, és nekünk „kell”! Azonnal. Nem gondolunk bele, hogy egy kutya életre szóló elköteleződés. Időt, energiát és anyagiakat – sokszor komoly összegeket – kell fordítani rá. Meglátjuk, cuki, kell. Vagy a gyereknek kell. Aztán rájövünk, hogy mégis sok ez nekünk – és feladjuk. Ez az impulzus vásárlás a fenntartója azoknak a szaporítóknak, akiktől azonnal lehet kutyához jutni. És sajnos az impulzus vásárlás mellett ma már úgy látszik, impulzus örökbefogadásról is beszélhetünk.

Meglátni és megszeretni? Miért ne?

Nincs semmi baj azzal ha beleszeretünk egy kutyába. Nekem is éppen így jöttek az életembe a kutyáim. Így tanultam meg mindent (élesben) a traumatizált kutyák rehabilitációjáról. Töltöttem órákat a viselkedésterápián és mondtam le nyaralást, programot. Így költöttünk vagyonokat az állatorvosnál, hogy matuzsálem új védencünk újra járjon. Nem, nem sajnálom, nem kidobott pénz. Hatalmas öröm, siker, önismeret és még sok más ez az út. De nem való mindenkinek. És igen, volt olyan, hogy feladni könnyebb lett volna. Ezt mérlegelni kell akkor, amikor beleszeretünk azokba a cuki szemekbe. Mert vagy legyünk megfontoltak vagy készüljünk fel arra, hogy bármit is hoz ez a döntés, azt vállaljuk.

Az örökbefogadás örökre szól. Ne játsszunk egy kutya életével, érzéseivel és esélyeivel, hacsak nem vagyunk biztosak benne.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Rosemary Ketchum: https://www.pexels.com/photo/two-people-holding-short-coated-tan-dog-2306836/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...