Egy fotós „kutyaszívvel” készült képei

Vajon hogyan látják a világot a kutyák? Mi ragadja meg a figyelmüket egy-egy séta során? Mi érdekli őket, mi hozza őket izgalomba? Egy ismert fotós márkafejlesztésének köszönhetően már ezt is megtudhatjuk.

Pár éve fejlesztette ki egyik ismert fényképezőgépeket és fotós felszereléseket gyártó márka az úgynevezett heartography technológiát. A lényege, hogy a szívverés gyorsulása süti el a kamerát. Az így kapott képek tehát olyan pillanatokat örökítenek meg, amikor valami megdobogtatja a szívet, izgalomba hozza vagy lelkesíti a fotóst. Aki esetünkben nem más, mint a kutya.

Hogy hogyan lesz a kutyából utcai fotós? A csapat egy speciálisan kialakított kamerát helyezett a Grizzler nevű tesztalany (egy border collie) mellkasára. Majd beállították az a pulzusszámot, ami elsüti a kamerát. Persze egy kutya folyamatosan mozgásban van, ezért a képek egy része inkább csak benyomás. Az autofókusznak köszönhetően azért aránylag éles képek is sikerültek, melyeket egy videóban mutatnak be:

Sajnos, a technológia egyelőre még nem került kereskedelmi forgalomba, így várnunk kell a kutya-fotósok kiállításaira és az izgalmas macskás videókra. Pedig érdekes lenne látni, hogy mi hozza lázba kedvenceinket, mi az, ami megdobogtatja a szívüket. Ahogy az is érdekes lenne, hogyan lehetne egy ilyen eszközt akár a terápiában is alkalmazni, például egy félős kutya esetében. Hamar kiderülne, hogy pontosan mitől is tart a kutyánk, mi izgatja fel bizonyos helyzetekben, ezzel pedig felgyorsítható lenne a terápiás folyamat is.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://mymodernmet.com/dog-takes-pictures-nikon/?fbclid=IwAR22yXgXG_qFnIA0djIorTm0COlOXVnsi8utJC2T1zele-JZOEIm-Hw2uxc; Videó: Nikon Asia – YouTube; Kép: Photo by GERMAN SUAREZ: https://www.pexels.com/photo/vintage-camera-and-printed-photos-10370310/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...