Saját KB bal
Saját KB jobb

Ételallergia – tünetek, diagnózis, kezelés

Az ételallergia kutyák esetében napjainkban egyre nagyobb horderejű kérdéssé válik. Számos gazdi tapasztalja, hogy bizonyos ételek fogyasztását követően kedvence nem érzi jól magát, hány, esetleg hasmenése van. A vakaródzás, a végtagok rágcsálása szintén intő (bár nem kizárólagos) tünetek.

Mi tulajdonképpen az allergia?

Allergiának nevezzük azt a folyamatot, amikor egy szervezet túlzott immunválasszal reagál bizonyos környezetből (táplálékból) származó anyagokra. Az immunválasz a szervezet védekező mechanizmusa a számára káros anyagokkal szemben. Ha egy kórokozó vagy mérgező anyag jut a szervezetbe, akkor az immunválasszal olyan folyamatok indulnak be, melyek segítenek a szervezetnek semlegesíteni az ágenst vagy megszabadulni tőle. A gyulladás, a láz, a fokozott anyagcsere folyamatok mind ennek részei.

Allergiáról akkor beszélünk, ha az immunválaszt olyan anyag is kiváltja, amely nem káros. Ezek leggyakrabban bizonyos pollenek, fehérjék vagy összetett szénhidrátok. A folyamat során a bőr és a bélrendszer a legaktívabb, ezért jár az allergia gyakran bőr- és emésztőrendszeri tünetekkel. (Az allergia megjelenése utalhat az immunrendszert érintő súlyos problémára is, például autoimmunbetegség, daganat, stb. Ilyen esetben az allergia maga is tünet!)

Az ételallergia tünetei többnyire nem egyértelműek, utalhatnak számos egyéb problémára is. Például a kutyák esetében a fülgyulladás lehet az ételallergia tünete, de fülatka fertőzés vagy idegen test is állhat a háttérében. Ezért fontos, hogy a tünetek jelentkezése esetén mielőbb keressük fel az állatorvost!

Diagnózis

Az állatorvos a tünetek mentén átfogó vizsgálatot végez. Ételallergia gyanúja esetén gyakran úgynevezett kizárásos (vagy eliminációs) diétát kell kezdeni. Ez azt jelenti, hogy 8-12 héten át a kutya nem ehet semmi olyan élelmiszert, amelyet az állatorvos nem engedélyez. Legtöbbször ebben az időszakban kizárólag ellenőrzött összetételű hipoallergén táp fogyasztása megengedett. A diéta során is fontos, hogy ha bármilyen szokatlan tünetet észlelünk, esetleg kérdésünk van, konzultáljunk az állatorvossal. Nagyon fontos a szigorú diéta betartása! Egy-egy jutalomfalat, asztalról „leesett” finomság sem engedélyezett. Abszolút semmi, hiszen ez torzíthatja az eredményeket.

Bizonyos gyakori allergéneket a szérum IgE vizsgálat is kimutat. Ez a vérben található immunglobulin E antitestek mennyiségét láttatja. Specifikusan, bizonyos allergének esetén mutatja ki az allergénspecifikus IgE-k jelenlétét. Fontos tudni, hogy az össz-IgE érték itt nem mérvadó, specifikus allergén vizsgálat kérhető bizonyos allergénekre. Lényeges az is, hogy az IgE-k a szervezetben pár nap alatt lebomlanak, ezért allergiás reakció esetén mielőbb keressük fel az állatorvost, hogy a gyanús allergénre kérhesse a vizsgálatot.

A leggyakoribb allergének

Ételallergia esetében a leggyakoribb allergének a fehérjék. Ezek származhatnak tejtermékből, tojásból, gabonából (glutén) vagy húsból is. Általában elmondható, hogy az ételallergia nem hirtelen jelentkezik, hanem a hosszú kitettség következtében felhalmozódó terhelést kezdi jelezni a szervezet. Ebből is adódik, hogy hazánkban gyakori a „csirkeallergia”, míg a bárányhúst hipoallergén húsként tartják (tartották) számon. Ennek az állhat a hátterében, hogy a csirke a leggyakoribb összetevő volt az itthon forgalmazott tápokban és a házi kosztban is (lévén a csirke a legnépszerűbb hús Magyarországon). Ahogy egyre több bárányos táp kerül forgalomba, és emiatt egyre több kutya eszik kizárólag bárányhúsból származó ételt, úgy nő a „bárányallergiások” száma.

Mivel gyakorlatilag bármi lehet allergén, ezért érdemes lehet semmivel sem túlterhelni a szervezetet. Ha kutyánkról már tudjuk, hogy ételallergia lépett fel nála, akkor érdemes az állatorvossal konzultálva olyan étrendet összeállítani számára, amellyel csökkenthetjük egy újabb allergia kialakulását.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://vcahospitals.com/know-your-pet/food-allergies-in-dogs; Kép: Photo by Maksim Goncharenok: https://www.pexels.com/photo/person-in-gray-jacket-holding-brown-and-white-dog-4422100/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...