Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Sergi Ferrete on Unsplash

Namíbia 22 vadon befogott elefántot exportált az Egyesült Arab Emírségekbe

A namíbiai kormány márciusban 22 vadon befogott elefántot adott el az Egyesült Arab Emírségekbe. Nem ez volt az első szállítmány.

A namíbiai kormány még 2021-ben árverezett el 57 elefántot a vadonból magánvásárlóknak. Az árverezés során nem volt megkötve, hogy milyen célra vásárolhat valakit vadon élő elefántot. Az összes eladott elefánt közül most 37-et fogtak be a vadonból.

Ezek közül 15 egyedet egy namíbiai magánrezervátumba szállítottak. A többi 22 állatot is átadták vevőjüknek, az Egyesült Arab Emírségekbe, két szafari parkba szállították őket.  További 20 elefánt még befogásra vár, végső rendeltetési helyük továbbra sem nyilvános.

Komoly állatvédelmi aggályok merültek fel

A Pro Elephant Network (PREN), az elefántok befogásának és kizsákmányolásának megakadályozásáért kampányoló magánszemélyek és szervezetek fóruma szerint az Egyesült Arab Emírségekbe küldött elefántokat a namíbiai sivataghoz alkalmazkodott elefántok kis, törékeny populációjából fogták be. Ráadásul a 22 elefánt nem a teljes csordát alkotja, néhány elefántot hátrahagytak a befogók. A csorda szétszakítása pedig nagyon komoly következményekkel jár mind az elfogott elefántok, mind a hátrahagyott elefántok pszichés és fizikai jólétére is. Az állatvédő szervezet hiába kérte, a kormány nem adott ki nyilatkozatot arról, hogy a befogásnak nem volt negatív, visszafordíthatatlan hatása erre a kis populációra.

Miért árvereznek elefántokat?

Namíbia Környezetvédelmi, Erdészeti és Idegenforgalmi Minisztériuma (MEFT) szerint az elefántcsordák és a helyi közösségek között egyre több a konfliktus. A termőföldek növekedésével párhuzamosan az állatok elveszítik élőhelyeiket és a megművelt területekről is próbálnak élelmet szeretni. A lakosok pedig védik a megművelt földet, védik a termést. A minisztérium múlt havi közleménye szerint az elefántok 2019 és 2021 között négy embert öltek meg és 923 esetben okoztak terméskárokat.

Azt is közölték, hogy összesen 5,9 millió namíbiai dollár (402 ezer USA dollár) bevételre számítanak az árverésből. 4,4 millió namíbiai dollárt (301 ezer UAS dollár) már befizettek a Game Products Trust Fundba. Ezt az alapot azért hozták létre, hogy a vadon élő állatok védelmére és az ember és a vadon élő állatok közötti konfliktusok enyhítésére fordítson forrásokat. A MEFT szóvivője szerint az elefántok alkalmazkodtak új élőhelyükhöz.  Tagadta, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe küldött állatok, amelyeket az északnyugat-namíbiai Kunene régió Kamanjab mezőgazdasági területén fogtak be, a törékeny, sivataghoz alkalmazkodott populációhoz tartoznának.

A CITES-ben sincs egyetértés

A CITES (Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat-és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) berkein belül sincs egyetértés a namíbiai elefánt exporttal kapcsolatban.  Tavaly szeptemberben a CITES titkársága még azt nyilatkozta, hogy az export összhangban van a jegyzékben szereplő fajok kereskedelmének szabályozásával. A múlt hónapban azonban a franciaországi Lyonban ülésező állandó bizottságának tagjai között nem volt egyetértés ebben a kérdésben. Egyes tagok ugyanis több jogi szakvéleményt is bekértek állatvédelmi jogászoktól, melyek egybehangzóan azt állították, hogy  a vadon élő elefántok befogása és exportálása nem jogszerű.  A CITES novemberi panamai ülésén további megbeszélések lesznek a kérdésről, de elképzelhető, hogy a fennmaradó 20 árverésre bocsátott elefántot még azelőtt befoghatják és exportálhatják.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: mongabay.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...