A kutyajátékok négy típusa – és használatuk – 3. rész

A cikk előző részeiben arról volt szó, miért fontos a játék, és mit tegyünk, ha kutyánk nem szeret játszani. Majd a játszási szokások kialakításáról írtunk, és belekezdtünk a négy kutyajáték típus ismertetésébe is.

Tölthető játékok

Az egyik leginkább félreértett kategória – sajnos. Sokan imádják, és szinte csak ezeket adják játékként a kutyáknak, míg mások kutyáit teljesen hidegen hagyja a legjobb falatokkal töltött kong is.

Pedig a tölthető játékoknak is megvan a helye, de tény, hogy nem szabad őket túlhasználni. Nem helyettesítik a testmozgást, az odafigyelést és a közös programokat. Ugyanakkor, a kutyák DNS-ébe nincs bekódolva, hogy azonnal lelkesedniük kell érte. Ezt is nekünk kell megtanítani. Aztán természetesen a finom falatok egy idő után önjutalmazó cselekvéssé teszik a játékot, de addig el kell jutni.

Sportjátékok

Labdák, frizbik, huzivonik, köteles labdák, puller, és még sorolhatnánk. A közös kinti és benti játék eszközei. Szuper dolgok, főleg, ha tudjuk, hogyan kell velük játszani.

A mindkét fél számára élvezetes játék előfeltétele a „tiéd” és az „ereszd” szavak értelmének megtanítása. Illetve, a mindenki számára komfortos keretek kialakítása. Azaz, mekkora energiát, erőt engedünk meg a kutyánknak. Ez azért fontos, mert ha túl hevesen vagy zajosan játszik, az elveheti a kedvünket a közös játéktól. A szabályok kialakítása tehát fontos itt is, mint mindenhol a közös életünkben.

A sportjátékokkal játszhatunk séta közben, de otthon is, ahogy kedvünk és időnk engedi. Léteznek kifejezetten benti labdák és eszközök, amiket egy esős napon nyugodtan elővehetünk és használhatunk.

Plüssök

A plüssök kivételes kutyajátékok abból a szempontból, hogy ha kutyánknak van kedvenc bújós plüsse, az mindig vele lehet, nem kell elpakolni. Ha viszont a plüss is a közös játék eszköze, annak is a dobozban a helye.

Megtaníthatjuk kutyánkat arra, hogy vigyázzon a plüssre, gyengéden, kedvesen bánjon vele. Ez segíthet abban, hogy az analógiát más kisebb puha dolgokra is vonatkoztassa – például a szomszéd csivavára vagy a törpenyuszinkra. Ez jelentősen vérmérséklet kérdése is. Egy terrierrel, tacskóval nehezebb dolgunk lesz, és lehet, hogy a plüss darabokban lesz mielőtt leér a földre.

A sípolós plüssökre ez még inkább vonatkozik. Ritka az a kutya, aki sokáig bírja, hogy ne derítse ki, mi csipog odabent. 

Tény azonban, hogy itt is érdemes határokat felállítani, és ezeknek megfelelően terelgetni a kutyát. Ami nem fér bele, azt ne hagyjuk. Finoman hozzuk a kutyánk tudomására, hogy mivel, hogyan kell játszani. Ha nem megy neki magától, lépésről lépésre tanítsuk meg rá.

Összefoglalás

A közös játék a kutyánkkal remek szórakozás. Rajtunk múlik, hogy milyen kereteket szabunk és hogyan írányítjuk a kutyánk ösztöneit. A közös játék, legyen szó bármilyen formájáról, akkor az igazi, ha mindkettőnknek örömet okoz, ezért fontos, hogy megtanítsuk a kutyánknak, hogy mi a számunkra elfogadott játékstílus, meddig mehet el. Így mindenki számára kellemes élmény lesz a közös időtöltés, és szívesen szánjuk majd rá az időt. A megfelelő kutyajátékok megválasztásával hatalmas lehetőségekhez jutunk, melyeket a kapcsolatunk építésére, tanításra és szórakozásra egyaránt használhatunk.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.bindisbucketlist.com/post/non-food-related-enrichment-for-dogs-part-1-includes-videos-tips-and-diy-options; https://www.bindisbucketlist.com/post/what-are-decompression-activities-for-dogs-and-why-are-they-important; https://www.youtube.com/c/SimpawticoDogTraining; Zazie Todd: Wag; Képek: Photo by Josh Sorenson from Pexels; https://www.pexels.com/photo/close-up-of-dog-relaxing-on-bed-247968/; Photo by Thijs van der Weide from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...