Saját KB bal
Saját KB jobb

Jót tesz a desztillált víz a vesebeteg kutyáknak?

Krónikus vesebeteg kutyával élni nem mindig egyszerű. Elsősorban talán azért, mert az ember tudja, hogy a vese nem regenerálódik. Ezért aztán igyekszünk annyira vigyázni rá, amennyire csak lehet, hiszen ezen múlik, meddig és milyen életminőségben élhet velünk kutyánk.

Talán mondani sem kell, hogy a táplálás rendkívül fontos. Akár az állatorvosi tápot, akár az egyénileg összeállított étrendet választjuk. A táplálék mellett azonban a bevitt folyadék is jelentőséggel bír, különösen, előrehaladott vesekárosodás esetén. Márpedig tudjuk, hogy egy vesebeteg kutya gyakran jóval többet iszik, mint egészséges társai.

Mit igyon a vesebeteg kutya?

Természetesen: vizet. Ráadásul, fontos, hogy mindig elegendő friss és tiszta ivóvíz álljon rendelkezésére.

Az ivóvíz alapvetően lehet csapvíz, ásványvíz, tisztított víz vagy desztillált víz (NEM ioncserélt víz!). Bár elsőre víz, víz, ezek a folyadékok mégis jeletősen eltérnek összetételükben. A vesebetegség szempontjából pedig különösen az ásványi anyag tartalmuk szempontjából. A szervezetben a vese szűrő feladatot lát el. Minél magasabb egy víz ásványianyag-tartalma, annál több munkát ad a vesének. Ezt pedig – a vesebetegség súlyosságától függően – érdemes lehet mérsékelni.

Az ivóvizek közül a legmagasabb ásványianyag-tartalma a jó minőségű ásványvizeknek van. Ezt követi a csapvíz és a tisztított víz, végül pedig a desztillált víz, amely gyakorlatilag ásványi sóktól mentes. Ideális esetben a kutya (ahogy az ember) ásványianyag-szükségletét  fedezi a táplálék, így felmerülhet, hogy az elfogyasztott vízzel már nem kell többet bevinni. Kevesebb ásványi anyag, kevesebb teher a vesének, mondhatnánk.

Súlyos vesebetegség vagy vesekárosodás esetén ezért érdemes lehet megbeszélni az állatorvossal, hogy milyen vizet fogyasszon a kutya. Ideális esetben a táplálás megbeszélése során erre sor is kerül, de ha valamilyen okból kimaradna, kérdezzünk rá bátran. Az állatorvos, a kutya állapotának, a táplálék ásványianyag-tartalmának és a kutya folyadékfogyasztási szokásainak ismeretében javasolhatja a leginkább megfelelő folyadékbeviteli formát.

Záró megjegyzés: nemcsak a víz ásványianyag-tartalma, de a szennyeződések is terhelik a vesét. Ezért gondoskodjunk mindig tiszta, friss ivóvízről a vesebeteg kutyának. A tálkát minden nap alaposan mosogassuk el. Lehetőség szerint ne hagyjuk, hogy kedvencünk kezeletlen vízből igyon. Ha lakóhelyünkön nem megfelelő a vízminőség, szerezzünk be víztisztító készüléket.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Desztill%C3%A1lt_v%C3%ADz; https://canigivemydog.info/is-distilled-water-good-for-dogs-with-kidney-disease/; Kép: Photo by Andreas Schmolmueller from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...