Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

Segíts te is az erdei fülesbaglyok számlálásában

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság segítségét kéri az erdei fülesbaglyok egyedszámának felmérésében.

A 2022. évi szinkronszámlálás január 28-án kezdődik és január 31-ig tart. Az erdei fülesbaglyok telelőhelyeinek felmérése és a baglyok egyedszámának meghatározása a cél, ebben pedig bárki részt vehet, aki kedvet érez hozzá. Az egyesület számít egyéni megfigyelőkre, családokra, baráti társaságokra is. Várják továbbá óvodák, általános iskolák és középiskolák részvételét is.

Vigyázni kell a baglyok nyugalmára

Az egyesület arra hívja fel a figyelmet, hogy számlálás és megfigyelés közben a legfontosabb, hogy a madarak nyugalma biztosítva legyen. Ne menjünk közel a fához, különösen csoportosan ne közelítsük meg a telelő helyeket! Amennyiben lehetséges, az egyedek megszámlálásához inkább távcsövet használjunk.

Ha azt tapasztaljuk, hogy az addig békésen, felborzolt tollal pihenő baglyok a testükhöz lapított tollakkal  (ilyenkor a madarak vastagsága a felére-harmadára csökken), felmeresztett tollfülekkel kezdenek figyelni, húzódjunk még hátrább. Így tudjuk elkerülni, hogy a nappalozó baglyok megriadva felrepüljenek. Ha ez mégis megtörténik, hagyjuk ott a helyszínt, hogy a madarak néhány kör megtétele után vissza tudjanak ülni. (MME)

Mi az a szinkronszámlálás

A szinkronszámlálás azt jelenti, hogy országosan összehangolva, egyidőben történik a megfigyelés és az adatgyűjtés. A baglyokat azonban nem csak ilyenkor lehet számolni. Az erdei fülesekről egész télen várja az egyesület az adatokat, melyeket még a tavasz folyamán is érdemes rögzíteni az adatokat az MME által készített adatbázisban.

Az adatok rögzítésére online és offline is van mód:

Online: Google form jelentőlap, ami a terepen, okostelefonon is könnyedén kitölthető és továbbítható: https://goo.gl/forms/PWKKlqNIEKIx7ll32

Offline: papíralapú jelentőlap letöltése itt >>

A nulla is adat

Az egyesület számára az is fontos és értékes információ, hogy valaki az általa kiválasztott területen nem talál egyetlen baglyot sem. Ebben az esetben is érdemes adatot szolgáltatni  és kitölteni az online vagy offline jelentő lapot az MME számára. Hosszú távon fontos következtetéseket lehet levonni arról, honnan tűnnek el baglyok és milyen új területeken bukkannak fel újak.

Amennyiben kérdése van a bagoly szinkronszámlálással kapcsolatban, kérjük, az [email protected] e-mail címre írjon!

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MME

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...