Saját KB bal
Saját KB jobb

Már több száz évvel ezelőtt is tömegesen pusztították az elefántokat

Az elefántagyar kereskedelme több száz évre nyúlik vissza, az elefántokat már akkor tömegesen pusztították a drága és ritka kincsért.

A BBC hírportálja számolt be arról december 18-án, hogy egy 487 éve elsüllyedt hajó feltárásának során elefántagyarakra bukkantak, mely arról tanúskodik, hogy az elefántok számának fogyatkozása több száz évvel ezelőtt kezdődött.

A hajóroncs tele volt elefántcsonttal

A Current Biology című tudományos lapban megjelent tanulmány szerzői az 1533-ban a mai Namíbia vizein elsüllyedt kereskedőhajó, az Indiába tartó Bom Jesus és rakománya maradványait vizsgálták meg. A roncsot véletlenül találták meg egy part menti, tenger alatti gyémántbányában. Ez a legrégebbi feltárt hajóroncs Afrika déli partjainál. A elefántcsont  (agyar, vagy tülök) mellett az értékes rakomány rézöntvényeket, arany és ezüst pénzérméket, navigációs eszközöket rejtetett. Személyes holmikat és navigációs eszközöket is találtak. A hideg tengervíz olyan jó állapotban őrizte meg a tárgyakat, hogy a namíbiai, amerikai és brit kutatókból álló kutatócsoport DNS-elemzéssel még azt is meg tudta állapítani, hány csordából származtak a rakományban lévő tülkök.

17 elefántcsordából származó agyarak

A kutatók az úgynevezett mitokondriális DNS-t vizsgálták, amely az anyától öröklődik az utódra.”Az elefántok nőstények vezette csordákban élnek és általában egész életüket ugyanazon a földrajzi területen töltik. Ezekből a régi mintákból teljes mitokondriális génkészleteket tudtunk rekonstruálni” – mondta el a BBC-nek Alida de Flamingh, az Illinois-i Egyetem munkatársa, a kutatós vezetője.

A genomokból kiderült, hogy ennek az egyetlen kereskedőhajónak az elefántcsont-rakománya 17 különböző elefántcsordából származott.  Ez a száma azért igazán döbbenetes, mert Afrikának azon a területén, ahol az akkori állatok éltek, a mai genetikai adatok alapján már csak négy csorda található meg közülük.

    „Megrázó a veszteség. A következő dolgunk az lesz, hogy megállapítsuk, milyen hatása volt az óriási mértékű elefántcsont-kereskedelemnek a faj pusztulására” – mondta Ashley Coutu, az Oxfordi Egyetem régésze.

Az elefánt agyara sok mindenről árulkodik

Az elefánt tülke alapján az állat életét is meg lehet ismerni: minden, amit evett, otthagyja a lenyomatát a tülök vegyi összetételében. Ennek alapján vegyes erdei környezetben éltek az elefántok, amelyektől a hajón szállított tülkök származtak.  A kutatók azt remélik, részletes elemzésük segíteni fogja a mai orvvadászok elleni küzdelmet. Ha a ma elkobzott tülkök elemzése megmutatja, hol ejtették el az állatokat, akkor azokon a helyeken célzott intézkedéseket lehet hozni a bűnözők ellen.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

Cover: unsplash

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...