Gasztrokutya – Kinoa, marha és banán energiaszelet
A kinoát vagy quinoát, gyakran emlegetik ősi gabonaféleként, holott gyakorlatilag nem is gabona, hanem mag. A cirokhoz vagy a kenderhez hasonlóan, a spenót rokonságába tartozó növénynek is a magja az, amely tele van hasznos zsírokkal és tápanyagokkal. A kinoát teljes értékű fehérjének tekinthetjük, hiszen az összes esszenciális aminosav megtalálható benne. Húsallergiás kutyáknak fontos táplálékforrás lehet. Gazdag magnéziumban, mangánban, vasban és B-vitaminokban, magas rosttartalma hozzájárulhat az egészséges emésztéshez.
A kinoa, marhahús és banán szeletekhez az alábbiakra lesz szükséged:
2 csésze kinoa
1 csésze meleg víz
Fél csésze natúr krémsajt
Fél csésze darált marhahús
1 érett banán (lehetőleg bio)
2 tojás (szabadtartású vagy bio)
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és kenj ki egy 25 cm-s tepsit olajjal.
Áztasd be a kinoát a meleg vízbe, amíg kissé meg nem dagad (kövesd a csomagoláson látható utasításokat).
Közben törd össze a banánt villával, majd keverd össze a darált marhahússal, a tojásokkal és a krémsajttal. Végül forgasd össze a megduzzadt kinoával, amíg homogén masszát kapsz.
Öntsd az egész keveréket a kiolajozott tepsibe és simítsd le, hogy mindenhol egyenletes vastagságú legyen.
Süsd 25 percig, vagy amíg a teteje ropogós nem lesz.
Ha megsült, hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, majd vágd egységes szeletekre, vagy kisebb falatokra. Kiránduláshoz, túrázáshoz kiváló energiadús nasi.
Zárt edényben, hűtőben körülbelül egy hétig eltartható.