Saját KB bal
Saját KB jobb

A grillező szén begyújtása egyszerűen

A mai napig a faszenes grillsütők vezetik a grillezők népszerűségi listáját, hiába vannak a piacon jóval egyszerűbben kezelhető gázos változatok is. Indokként leginkább azt hozzák fel, hogy a faszénen sütés miatt az étel különleges barbecue aromáját egy gázos sütő nem tudja abszolválni.

Ugyanakkor – jellemzően a kezdő grillezők – félnek faszenes sütőktől, hiszen ebben az esetben nem elég megnyitni a gázt és megnyomni egy kapcsolót, hogy felizzon a faszén tüze. Ennél kicsit több munkával lehet a faszenet izzásra bírni, de ennek is megvan a maga egyszerű módja.

Grillhez csak faszén

Sajnos még mindig sokan élnek abban a tévhitben, hogy a faszenes grillsütőben szinte bármi meggyújtható, ami égni képes. Ez persze koránt sincs így, hiszen az egészségünk megőrzése és az étel aromája érdekében mindig faszenet vagy brikettet használjunk. Gondoljunk csak bele, hogy a fészerben talált, tökéletesnek tűnő fadarab származásában nem lehetünk biztosak, nem tudhatjuk, hogy korábban milyen kezelésen esett át, és így a füstjével milyen vegyszerek kerülnek be a szervezetünkbe.

Faszén gyújtó kürtő

A faszén gyújtó kürtőt többen grill kéménynek is nevezik, az elnevezést a formájáról kapta. Ez egy viszonylag egyszerű eszköz, ami nagy segítséget nyújthat a faszén meggyújtásánál. A kéményt úgy tervezték meg, hogy a huzat könnyedén keresztül áramolhasson rajta, ennek köszönhetően pedig a lángok hamar fellobbannak. Mivel a huzat nem csupán a gyújtásban van a hasznunkra, hanem a lángok parázzsá szelídítésében is, így a kürtőnek köszönhetően a tökéletes tüzelőanyag viszonylag rövid időn belül a rendelkezésünkre áll.

Gyújtófolyadékok és kockák

A begyújtó kockák és gyújtófolyadékok igen nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen ezek használata meglehetősen kis erőfeszítést igényel, és az azonnali siker szinte mindig garantált. A faszén közé rejtett kockát vagy a rálocsolt folyadékot pillanatok alatt meggyújthatjuk egyetlen szál gyufával, és a gyúlékony anyag rögtön lángra kap.

Sajnos ebben rejlik az egyik legnagyobb hátrányuk is, hiszen ezeket használni meglehetősen balesetveszélyes módszer, ezért nagy körültekintéssel szabad csak alkalmazni ezt a begyújtási technikát. Másrészt az ilyen gyújtóadalékok az étel ízét is megváltoztathatják, sajnálatos módon nem éppen előnyükre.

Elektromos grillgyújtó

A Grillplaza.hu-nál kapható elektromos grillgyújtó hihetetlenül nagy segítség a faszén meggyújtásánál, hiszen a készülék segítségével percek alatt izzó parazsat varázsolhatunk a grillsütőnk tűzterében. A működtetéséhez elektromos áramra van szükség, ezért leginkább otthoni felhasználásra javasolt.

Nem körültekintő használat esetén az elektromos grillgyújtó szintén teremthet balesetveszélyes helyzetet, mégis jóval kisebb a kockázat, mint a grillgyújtó kockák és folyadékok alkalmazásakor.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...