Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan értelmezhetjük a menstruáció jelzéseit?

A testünk számos módon képes jelezni, ha valami nincs rendben a működésével, nekünk mindössze csak arra kell odafigyelnünk, hogy vegyük észre ezeket a jelzéseket. Nálunk nőknél külön képes némi tájékoztatást nyújtani az egészségünk állapotáról a menstruációnk, azonban ahhoz, hogy ezt megértsük, tisztában kell lennünk a működésével.

Mi a menstruáció?

A menstruáció lényegében egy ciklikus testi folyamat, amely minden egészséges nőt havonta érint egészen a pubertástól kezdve a klimaxig. Technikailag az történik, hogy a méhben a méhnyálkahártya fokozatosan megvastagszik, és a hormonális változások hatására – amennyiben nem következik be fogamzás – vérzéssel kilökődik.

Milyen hosszú egy ciklus?

A ciklus hossza minden nőnél egyénileg változó, de általánosságban azt lehet mondani, hogy 24 és 32 nap közé tehető, a tüszőrepedés (ovuláció) pedig a ciklus 14. napja körül következik be. Mivel a testünk nem óramű pontossággal működik, ezek a számok leginkább tájékoztató jellegűnek minősülnek, egy-két napos eltérés még nem jelez gondot.

Miért vezessünk menstruációs naptárat?

Menstruációs naptárat vezetni igazából egyszerű dolog, hiszen annyi a teendő, hogy akár egy kártyanaptáron, akár asztalin, akár az okostelefonunk egy applikációjában meg kell jelölnünk azokat a napokat, amikor vérzésünk van. Ebből néhány hónap után már látni fogjuk, hogy hány napos ciklusokkal kell számolni, így szinte biztosra vehető, hogy mikor fog legközelebb megjönni.

Ennek a naptárazásnak nemcsak akkor vehetjük hasznát, ha tudni akarjuk, hogy mikor rejtsünk a táskánkba betétet vagy tampont. Ezáltal ugyanis figyelemmel kísérhetjük a testünk változásait, aminek következtében rögtön feltűnhetnek az esetleges változások, illetve kifejezetten jól jön, ha gyermeket tervezünk.

Hogyan segíthet a menstruációs naptár a gyermektervezésnél?

Gyermektervezésnél roppant hasznos információ, hogy mikor következik be az ovuláció, hiszen ez jelzi, hogy kiszabadult egy petesejt a petefészekből, vagyis alkalmas az idő a szexuális együttlétre. Persze ez így ebben a formában nem teljesen igaz, hiszen ebben az esetben nem csak arról kell szót ejteni, hogy mikor van a tüszőrepedés napja, hanem arról is, hogy a cél érdekében mikor érdemes közösülni.

Ugyanis a petesejt a kiszabadulástól számítva csak 24 óráig életképes, míg a spermiumok aktivitása akár 5 napig is fennáll. Ez az oka annak, hogy utódnemzés esetében nem csak az ovuláció időpontját fontos meghatározni, hanem az azt megelőző termékeny napokra is figyelmet kell fordítani. Összegezve azt lehet mondani, hogy az ovulációt megelőző két napban már érdemes próbálkozni, illetve persze az ovuláció napján is, azonban az ovuláció utáni nap már nem alkalmas a megtermékenyülésre.

Amennyiben több információt szeretnél kapni a menstruációról, keresd fel az Intima.hu weboldalát!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...