Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit kell tudni egy nyitott kapcsolatról?

A nyitott kapcsolat a házasság végét jelenti vagy épp ellenkezőleg? Mi a vonzereje és miben rejlik a titka a tartósan nyitott kapcsolatnak? Lássuk, hogy mivel kell tisztában lennünk ahhoz, hogy mindenkinek megfelelő módon tudjunk élni ezzel a lehetőséggel!

Mitől lesz rá igény?

Alapvetően többféle szempontból is kialakulhat az igény arra, hogy valaki nyitott kapcsolatban képzelje el a későbbieket. Ez egyrészt jellemzően abból fakad, hogy nem igazán tudja megélni az adott partnerrel a vágyait, de az érzelmi kötődésnek hála, inkább képes lenne elfojtani azokat, mintsem új pár után nézni. 

A másik jellemző érv a nyitott kapcsolatra az unalom. Hiszen vannak dolgok, amikben kifejezetten előny a kiszámíthatóság, az ismétlődés és a biztos nyugalom, de a szex közel sem az a terep. Általában elmondható, hogy egy idő után a házaspárok már inkább rutinból, mintsem szenvedélyből élnek nemi életet. Ez kellően gyilkos hatással van a vágyra és a libidóra, így mivel kompenzálni szeretnék a hiányt, így képbe kerül egy harmadik fél. Ilyenkor vagy belemegy az ember a játékba, és élvezi a tiltott gyümölcsöt, míg lehet, vagy pedig megoldást keresnek a felmerülő problémára. Ez pedig lehet a nyitott kapcsolat. 

Ez általában azt jelenti, hogy a kapcsolat résztvevői mással is szabadon létesíthetnek szexuális kapcsolatot, ha úgy szeretnék. Ennek több előnye és hátránya is van, melyek közül csak a legnyilvánvalóbbakat emeljük most ki. 

Első lépésként mindenképp tisztázni kell egymás között, hogy biztosan ez a jó megoldás, és persze azt is, hogy a bizalom és az egymás iránt érzett szeretet megengedi-e ezt a fokú szabadságot. Ha úgy érezzük, hogy ezzel problémánk akad, akkor érdemes még alaposabban átgondolni a lehetőségeket. 

Pro és kontra

Kutatások bizonyították, hogy számos előnye van egy nyitott kapcsolatnak. Többek között eltűnik a féltékenység, hiszen nincs olyan, ami tilos lenne. Persze ebben az esetben figyelni kell arra, hogy a bizalom oda-vissza működjön, mert itt nincs egymás telefonjában kutatás vagy hasonlók. Itt nem is igazán a szexualitáson alapszik a kapcsolat, hanem az erős érzelmeken. 

Igazi önbizalomnövelő, mivel tapasztalhatjuk, hogy más is megkíván, így igazi dömping az önértékelésünknek. Arról nem is beszélve, hogy nem egy embertől függünk, így nem hárul senkire nagyobb teher, mint amit el tud viselni. Ezáltal pedig nincs a teljesítmény kényszerből fakadó feszültség.

Persze nagy hátránya, hogy ez sosem egy biztos állapot. Mivel mindenkinek rengeteg mindent szabad, így bármikor beköszönhet egy új, nagy szerelem lehetősége. Éppen ezért a nyitott kapcsolat magában hordozza egyben a szakítás lehetőségét is, amivel nem árt tisztában lenni. Hogy ez mindenkinek komfortos legyen, érdemes minél gyakrabban, igazán őszintén és mélyen beszélgetni arról, hogy hogyan képzeljük el a továbbiakat és hogyan érzünk. 

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...