Sikeres az ottalvós ideiglenes program az USA-ban

Az ideiglenes befogadói program keretében a menhelyi kutyák megtapasztalhatják a gazdis élet szépségeit.

Hazánkhoz hasonlóan az Amerikai Egyesült Államokban is rengeteg kutya vár a menhelyeken, hogy szerető gazdihoz, valódi családba kerüljenek. Az ideiglenes befogadói programok segítenek a kutyáknak, hogy a kennelek helyett valódi otthonokban szocializálódjanak, megtapasztalják, hogy milyen az élet egy lakásban, egy szerető család mellett.

Úttörő kezdeményezés

Az amerikai Arizona Humane Society állatvédő szervezet és menhely nemrég indította ottalvós ideiglenes programját. A program teljesen újszerű, és a bevezetésekor a dolgozókban és az önkéntesekben is felmerültek kérdések a gyakorlati kivitelezéssel kapcsolatban. A hazánkban is elterjedt gyakorlat szerint, elsősorban a menhelyi kapacitás felszabadítása és a jobb otthoni szocializáció érdekében kerülnek a gazdátlan állatok ideiglenes befogadókhoz. A kutyákat az ideiglenes befogadók magukhoz veszik, és amíg megfelelő gazdihoz nem kerülnek, addig sajátjukként gondozzák őket.

Miért jók az ideiglenes programok?

Vannak kutyák, akik azért kerülnek ideiglenes gazdihoz, mert speciális igényeik vannak, amelyet egy menhelyi rendszerben nehezen tudnának kezelni (betegség, gyógyszeres kezelés, idős kor, stb.) De az ideiglenes befogadóknak nem csak ilyen esetekben van kulcsszerepe. Fontos tudni, hogy egy jól szocializált, szobatiszta és emberekkel és állatokkal barátságos kutya örökbefogadási esélyei jóval magasabbak. A menhelyeken a túlzsúfoltság és a helyhiány miatt azonban nehéz megoldani a tanítási, szocializációs feladatokat. Kevés az önkéntes, aki látogatja, sétáltatja a kutyákat, pedig sokuknak éppen csak egy kis lökés kellene, hogy kibontakoztathassa az egyéniségét. Ha örökbefogadott, mentett kutyával éltek, tudjátok, miről beszélek. Minden kutyában ott van a lehetőség, hogy egy életre szerető társ és családtag váljon belőle, sokan mégis elvesznek a süllyesztőben.

Az ideiglenes befogadói programoknak éppen ezért van kiemelt szerepe. Ideiglenes befogadónak lenni hatalmas feladat, mivel a szocializáció, a tanítás feladata, az esetleges félelmek és szorongások kezelése mind az ideiglenes gazdira hárul. Talán a legnehezebb része mégis az, hogy bizalmat építs ki a kutyákkal, akiket nevelsz, majd egy nap elengedd őket. 

Kutyát egy hétvégére?

Az Arizona Humane Society programjának indíttatása az, hogy minél több kutyának adjon lehetőséget arra, hogy megtapasztalja a szeretet és a gazdis élet érzését. Ottalvós ideiglenes programjuk keretében több kutyát választanak ki, akik egyenként, legfeljebb három napra, kerülnek ki egy-egy családhoz. Egy hétvége alatt az ideiglenes családok jobban megismerhetik a náluk lévő kutyát, ezzel a szervezet értékes információhoz jut a programban részt vevő kutyák személyiségéről. Az információ segít, hogy megtalálják nekik a megfelelő gazdit.

Mivel az ideiglenes befogadók csak pár napra jelentkeznek, ezért a szervezők abban bíztak, hogy többen fognak vállalkozni a feladatra, mintha hosszabb időre kellene elköteleződni, és így több kutya vehet részt benne. Tartottak azonban attól, hogy megviseli a kutyákat, ha vissza kell térniük a kennelbe egy ilyen szuper gazdis hétvége után. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy az ottalvós hétvége után a kutyák nyugodtabban, pihentebben és nyitottabban térnek vissza a menhelyre, és ez segít, hogy jobb benyomást tegyenek az gazdijelöltekre.

Kedvet kaptál?

A program sikere is bizonyítja, hogy mennyit számít a szeretet és a törődés egy menhelyen élő kutya életében. Ha teheted, segíts, hogy az itthoni menhelyeken élő kutyák is megtapasztalják, milyen érzés szeretve lenni! A hazai önkéntes lehetőségekről és ideiglenes befogadói programokról bővebben az állatvédő szervezetek honlapján találsz információt.

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark. Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...