Saját KB bal
Saját KB jobb

Égjen a zsír! Avagy honnan tudod, hogy mikor csinálod jól?

Mikor valaki fogyni szeretne, elengedhetetlen, hogy mozogjon. Igen ám, de honnan tudhatjuk, hogy milyen pulzusértéken kell mozognunk azért, hogy meginduljon a zsírégetés?

Különböző kutatások bizonyították, hogy a megfelelő zsírégetéshez szükség van egy emelkedett pulzusszámra, de persze ez sem mindegy, hogy milyen tartományba esik. Hogy ezt a határt be tudjuk határolni, szükség van néhány fontos adatra, hogy ki tudjuk számolni. Ha egyszerűbben szeretnénk ezt meghatározni, akkor a kiszamolo.com zsírégető pulzus tartomány kalkulátora 2 másodperc alatt kiszámolja.

Hogyan kell számolni?

Maga a képlet nem túl bonyolult, de igényel egy kis számolást. Férfiak és nők esetében is különböző értékekkel kell dolgozni, így ez is egy változó.

Az első lépés, hogy számoljuk ki a maximális pulzusszámot. Ehhez nem kell mást tenni, mint férfiként 220-ból kivonni az életkort. Nőként 206-ból kell kivonni az életkor 88 százalékát. Ez megadja a maximális pulzusszámot, majd a zsírégető zóna határainak a meghatározásához ki kell számolni ennek az értéknek a 60 és a 70 százalékát. Ezek lesznek a határszámok, amik között tartani kellene a pulzust az edzés során.

Konkrét példával élve: Legyen az alanyunk egy 40 éves férfi és egy 30 éves nő.

A férfi esetében 220-40= 180. Ennek kell a 60 és a 70 százaléka. Így lesz az előbbi 108, míg az utóbbi 126. Ezek azok a pulzus határok, ami közé kell, hogy essen a pulzus a zsírégetéshez.

A nő esetében 206- (30×0,88), ami 179,6. Ennek a 60 százaléka 107,76, ami 108 ebben az esetben, míg a 70 százaléka 125,72, azaz 126.

Érdekes módon az eredmény mindkét esetben ugyanaz, de a kor tekintetében van egy kis különbség.

Mit kell tudni a maximális zsírégetés szempontjából?

A legfontosabb, hogy a fogyás csak akkor indul meg hatékonyan, hogyha a bevitt kalória kisebb, mint az elégetett mennyiség. Ehhez érdemes heti 3-4 alkalommal edzeni, és ez legalább 30-40 percig kell, hogy tartson.

A legfontosabb, hogy próbálj egészségesen és tudatosan étkezni, hiszen így kialakítható a jó rutin. A napi főétkezés a reggeli legyen, mivel ilyenkor még friss a szervezet, és amit elfogyasztunk, azt a nap folyamán elhasználja a szervezetünk. Naponta inkább többször kevesebbet kell enni, így a legjobb, ha ötször eszel, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora leosztásban. Ennek az a hatása, hogy a szervezet nem kezd raktározásba, mivel érzékeli, hogy rendszeresen megkapja azt, amire szüksége van. A finomított szénhidrátok elhagyása fontos, de maga a szénhidrát nem káros. Ezt főleg reggel érdemes fogyasztani.

Az alkoholfogyasztás nagyban gátolja a zsírégetést, ezért fogyás idejére érdemes elhagyni azt.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...