Saját KB bal
Saját KB jobb

Az animáció szerkesztőjének feladatai

Az animációs videók készítésének a folyamata összehangolt csapatmunkát igényel, amelyben a szerkesztő is tevékenyen részt vállal. Persze joggal merülhet fel benned kérdésként, hogy pontosan mivel is foglalkozik a szerkesztő.

A cikkben be fogjuk tehát mutatni az animációs videó szerkesztőjének a feladatkörét, egyúttal a legfontosabb kompetenciáira is rávilágítunk.

Az animációval kapcsolatos szerkesztési feladatok

Az animációs videók készítése során esedékes szerkesztési feladatok nem a rosszul sikerült részek kivágása körül forognak. A szerkesztő sokkal inkább foglalkozik azzal, hogy a rendelkezésre álló és már elkészített nyersanyagból a majdani kész videót rakja össze.

Ennek a munkának a nagyságrendjét így látatlanban nehéz szemléltetni. De vegyük csak alapul az ismertebb Disney alkotásokat, és máris el tudjuk készíteni, hogy a szerkesztőnek nem kevés munkája van abban, amíg a nyers videókból összeáll végül a kész sztori.

Miben más az animációs videó vágása egy élőszereplős alkotáshoz képest?

A legfontosabb különbség a feladatok sorrendjében keresendő. Egy élőszereplős videó esetében először felveszik az anyagot, majd utána jön maga a vágás. Az animációknál megfordul ez a sorrend.

Vagyis a szerkesztés jön időrendben hamarabb. A megrajzolás, majd pedig az animálás pedig csak ezután következhet. Egész estés animációs filmek esetében ez évekig tartó munkát foglal magába.

A szerkesztő munkakörébe tartozik a rendelkezésre álló ötletek összekötése. Ha nincs meg egy jelenet, akkor szól a rendezőnek, hogy azt bizony meg kell csinálni. A filmet a-tól z-ig átnézik újra és újra, és ahol kell, ott módosítják.

Szóval egy animációs film szerkesztője bizony kreatív vénával is rendelkezik, mert csakis így lehet képes aktív részt vállalni a folyamatban. Egy élőszereplős film vágójától nem kell ennyi kreativitás.

Hogyan néz ki a szerkesztés a rövidebb marketing célú animációk esetében?

Te partnerként megosztod az ötleteid a kívánt animáció kapcsán, ugyanakkor az ízlésedet illetően itt még vaktában tapogatózunk. Hogy sikerüljön elejét venni az utólagos szerkesztésnek, a gyártást megelőzően kézhez fogsz kapni néhány bemutató képet a forgatókönyv elfogadása után.

Persze így is előfordulhat, hogy kérni fogod a módosításokat egy későbbi szakaszban. Ekkor sem történik probléma, a szerkesztő és a komplett csapat azért van, hogy segítsen az igényeidnek megfelelő animációs videó elkészítésében. A megalkotott végeredmény tehát olyan lesz, ami ideálisnak minősül a céljaid megvalósításához.

Ezáltal bátran meg tudod majd osztani a közösségi médiában, felkerülhet a honlapodra, és csatolhatod egy-egy landing vagy értékesítő oldalon is.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...