Saját KB bal
Saját KB jobb
Child sitting on the toilet

Viszlát pelus!

A pelus elhagyása, a szobatisztaság elérése egy nagy állomás a kisgyermekek életében. Nagyanyáink idejében már sokkal korábban leszoktak a babák a pelusról, mint a mai gyermekek. Gyakran ugyanis inkább leszoktatták őket, és nem maguktól értek meg a szobatisztaságra. Pedig nagyon fontos (lenne), hogy megvárjuk, amíg a gyerek magától érik meg arra, hogy elhagyja a pelenkát.

Miért nem jó erőltetni?

Szobatiszta csak akkor lesz a gyermek, ha megérett rá. Erőltetni, siettetni, főként frusztálni őket semmiképpen sem szabad. Ugyanis csak körülbelül 18 hónapos kor környékén éri el az idegrendszerük azt a szintet, hogy már képesek arra, hogy rövid ideig visszatartsák a vizeletet, valamint a székletet. Ráadásul már meg is értik, hogy mindez miért és hogyan történik.

Az első lépések

Ha a gyermek megérett a szobatisztaságra, egészen biztosan jelezni fogja. Kezdetben szülei tudtára adja, ha zavarja a teli pelus. Következő lépésként már nem csak utólag, hanem előre is jelezni fogja, hogy közeledik az inger. Ezután lehet, hogy még biztonságképpen kéri a gyermek a pelust, de hamarosan majd elhagyja, amikor megérik rá.

Fontos tehát, hogy a szülők bízzanak a gyermekben, és engedjék, hogy ő diktálja a tempót ebben a témában.

Fiús anyukáknak nem szabad elkeseredni, ha a szomszéd vagy a barátnő kislánya már esetleg fiatalabban szobatiszta volt, mert kutatások is alátámasztják, hogy a fiúk jellemzően később érnek meg a pelus elhagyására. Valamint természetesen ebben a témában is lehetnek eltérések bőven a tankönyvi átlagtól.

Akkor mégis mit tehet a szülő?

Első és legfontosabb szabály, hogy legyünk türelmesek és figyeljünk a gyermek jelzéseire. Amikor elérkezik a pelenka elhagyásának ideje, igyekezzünk a lehető legtöbb figyelmet szentelni a gyermeknek. Ez bizony nem könnyű, és sokszor nem is rövid időszak. Az esetleges dorgálás óriási frusztrációt jelenthet a baba számára, és akár visszavetheti őt az elkezdett folyamatban. Ehelyett inkább minden egyes apró előrelépést dicsérjünk meg.

Az ismerkedés a bilivel (vagy rögtön a WC szűkítővel) motiválja a gyermeket a szobatisztaság elérésében. Legyen mindig szem előtt, ültessük rá a gyermeket, olvasgasson, énekelgessen rajta, ezáltal pozitív élményt kapcsol ehhez a tárgyhoz és ehhez a cselekvéshez.

Általánosságok

Ha a bilihasználat már kialakult, és többnyire száraz pelussal ébred, akkor első lépésként a délutáni alvás idejére már pelenka nélkül is lefektethetjük a gyermeket. Ezt követi majd az éjjeli szobatisztaság, amely általában 3 éves kor környékén jön el.

Amikor elmentek otthonról valamerre a kezdeti időszakban, amikor még fordul(hat)nak elő kisebb balesetek, jó szolgálatot tehet egy papírbili, amit bárhol elő lehet kapni, és a gyermek sokkal higiénikusabb körülmények között végezheti el a dolgát.

Segítsük a gyermeket azzal, hogy a szobatisztaságot inkább a megszokott környezetében, azaz otthon és lehetőleg nyugalomban élje át.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...