Saját KB bal
Saját KB jobb

Mitől szép egy könyv?

Egy könyv vásárlásakor több oka is lehet annak, hogy miért pont az adott könyv mellett tesszük le a voksunkat. Személyes preferenciáim közé tartozik, hogy szép legyen a borítója és jól legyen megírva a fülszöveg. Ha a két dolog közül nem stimmel valamelyik, többnyire visszateszem a polcra és inkább választok másikat. De, mint ahogy nekem is, mindenkinek megvannak a saját szempontjai, hogy mi alapján talál szépnek egy könyvet.

A borító

Az első dolog, amit meglátunk, az nyilván a könyv borítója. Manapság elvárjuk tőlük, hogy legyenek esztétikusak és szemet gyönyörködtetőek. A kiadók is felfigyeltek már a borító által elérhető sikerekre, hiszen mint azt mi is észrevehetjük, több esetben jellemző, hogy egy-egy kiadó bizonyos borítótípust részesít előnyben, ha úgy látja, hogy azzal a borítófajtával rendelkező könyvek sikeresebbek.

Ugyanakkor ezzel sem szabad túlzásba esni, mivel a rengeteg, jóformán ugyanolyan borítóval megjelenő könyv nemcsak unalmas hatást kelt, hanem úgy érezhetjük, hogy a sztoritól sem várhatunk semmi újdonságot. Ezért nem meglepő, hogy egy idő után az adott típusú borítóval rendelkező példányokat már figyelemre sem méltatjuk.

A súly és a méret

Egy nehéz könyvet sokáig kézben tartani igen fárasztó mutatvány. Valószínűleg ez az oka annak, hogy a könnyebb könyvek nagyobb népszerűségnek örvendenek. Hiszen gondoljunk csak bele, hogy nagyon sokan este elalvás előtt az ágyban olvasnak, így nyilván kulcsfontosságú szempont, hogy a könyv súlya a lehető legkisebb legyen.

A súly és a méret akkor is lényeges szempont, ha utazáshoz választunk olvasnivalót. Ugyanis egyrészt be kell férjen a hátizsákba, és mivel cipelnünk is kell, evidens, hogy a kicsi vagy közepes méretű és a csekély súlyú könyvek közül fogunk választani.

Kemény vagy puha táblás kivitel

A kemény táblás kötetek sugároznak egyfajta komolyságot és előkelőséget, illetve ezek tartósabbnak bizonyulnak, mint a puha borítóval rendelkező társaik.

Aki gyakran forgat könyvet a kezében, az tudja, hogy általában a szépirodalmi regények jelennek meg keményborítós kivitelben, míg a szórakoztató irodalom, a könnyedebb krimik, kalandregények és romantikus regények többnyire papírborítós formában látnak napvilágot.

Azonban ennek van egy hatalmas hátulütője. Az utóbbi időben ugyanis egyre több szépirodalmi könyv jelenik meg papírborítóval, mivel ezek előállítási költsége jóval alacsonyabb, mint a keményborítós változaté. Viszont ezzel a kiadó összezavarja az olvasót, hiszen a komoly szépirodalmi művekhez szokott olvasó kisebb eséllyel vesz a kezébe egy puhaborítós kötetet, hiszen azt feltételezi róla, hogy szórakoztató könyv.

Amennyiben Ön is kedvet kapott a könyvek közötti válogatáshoz küllem alapján, keresse fel a Mai-Könyv.hu weboldalát, ahol számos gyönyörű borítóval rendelkező könyvvel várják az oldalra látogatókat!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...