Saját KB bal
Saját KB jobb

Professzionális töltők és tápegységek RC járművek számára

Természetesen az RC járművekhez is érdemes professzionális töltőket és tápegységeket választani, hogy minél hosszabb legyen az üzemidő. Ismerd meg a népszerű LiPo és NiMH akkumulátorok legfontosabb jellemzőit!

A LiPo akkumulátorok legfontosabb tulajdonságai

A LiPo akkumulátorok súlya általában jelentősen könnyebb a többi akkumulátorához viszonyítva. További fontos előnyük, hogy szinte bármilyen méretben és formában elérhetők, így a kompatibilitás garantált. A LiPo kialakítás egyik legfontosabb jellemzője, hogy a töltési kapacitása kifejezetten nagy. Így sokkal hosszabb üzemidőt képesek biztosítani, mint az átlagos társaik. A hosszú üzemidőnek köszönhetően az RC járművek akár órákon keresztül is tökéletesen használhatók, és a magas teljesítményük is garantált.

Habár a hosszú üzemidő és a nagy teljesítmény biztosított, de a LiPo akkumulátorok az átlagosnál hamarabb mondják fel a szolgálatot. Érdemes még megemlíteni a tűzállóságot is, amely a LiPo akkumulátorok esetében nem mindig tökéletes. Természetesen kizárólag az akkumulátor súlyos sérülése, például a kilyukasztása okozhat tüzet, azonban célszerű ezt a szempontot is figyelembe venni.

A NiMH akkumulátorok előnyei

A NiMH akkumulátorok a LiPo akkumulátorokhoz képest jelentősen hosszabb szavatossággal rendelkeznek. Tűzbiztonság szempontjából kiválóak, hiszen a felépítésüknek köszönhetően minimális az esély a balesetekre. Töltésük és karbantartásuk kifejezetten egyszerű, így bárki számára ideális választások. A NiMH akkumulátorok súlya nehezebb az átlagos típusokhoz képest, azonban ez nem jelent gondot az RC járművek teljesítményét tekintve.

Az RC járművek általában NiMH akkumulátorokkal működnek, hiszen a megbízhatóságuk és egyszerű kezelhetőségük miatt kifejezetten népszerűek. A Modellfutárnál elérhető töltők és tápegységek garantáltan biztonságos és hosszú idejű működést biztosítanak az akkumulátorok számára. Célszerű kizárólag minőségi töltőket és tápegységeket választani, hogy az RC járművek tökéletesen müködhessenek.

Mire érdemes odafigyelni a tápegységekkel és töltőkkel kapcsolatban?

Mint minden műszaki dolognál, itt is célszerű néhány alapvető szabályra odafigyelni a megfelelő működés érdekében. A NiMH akkumulátorok első feltöltése meghatározó a későbbi élettartamot tekintve. A NiMH akkumulátorokat az első használat előtt mindenképpen ajánlott 6-8 óráig tölteni az eredeti töltő segítségével. Természetesen a mellékelt kézikönyvben található utasítások szerint érdemes eljárni, de általában a 6-8 órás töltési idő minden NiMH akkumulátor számára megfelelő.

Érdemes a töltőt és a tápegységet egyaránt tisztán tartani. A balesetek elkerülése érdekében, illetve a hosszú üzemidő biztosítása miatt az akkumulátorok, töltők és tápegységek szakszerű tisztítása elengedhetetlen.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...