Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit kell tudnunk, ha valódi gyöngyöt vásárolunk?

Gyöngyöt vásárolnál, de nem tudod, hogy biztosan eredetit veszel-e? Ha szeretnél biztosra menni, akkor ne habozz, írd össze tanácsainkat, hogy semmiképp ne tudjanak átverni!

Az igazgyöngy manapság nagyon ritka és drága, így a tenyésztett gyöngy a legnépszerűbb gyöngy, amikből ékszerek készülnek, és mindenki számára elérhető áron kaphatók. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mikor ékszert vásárolsz, mindig legyen ráírva a számlára, hogy mi a gyöngy típusa, mert ha véletlenül mégis hamisat sikerült volna beszerezned, akkor az üzlettől visszatérítést kérhetsz.

A legfontosabb kérdések

 

  • Igazi vagy tenyésztett gyöngyökből készült-e az ékszer, esetleg utánzottak-e?

 

Igazgyöngyök esetén minden esetben laboratóriumi vizsgálattal kell igazolni azok eredetét, ami valljuk be, elég nehézkes és ritka. Tenyésztett gyöngyök is minden esetben rendelkeznek tanúsítvánnyal, ami az eredetüket igazolja. Amennyiben ez nincs meg, akkor semmiképp ne vegyük meg a gyöngyöt csak azért, mert valamit állítanak róla.

 

  • Milyen alakúak a gyöngyök?

 

Az alakja sokat elárul a gyöngyről, csakúgy, mint a válasz az eladójáról. Ha nem tud pontosan válaszolni vagy éppen habozik, az már mindig gyanús. Amennyiben egy gyöngysor gyöngyeit kerekként adja el, akkor azt minden esetben érdemes írásban kérni. Sajnos nagyon gyakori, hogy nem kerek, hanem háromnegyedes gyöngyöket adnak el kereknek, ez főként fülbevaló és gyűrű vásárlásnál fontos. 

 

  • Milyen a gyöngy minősége, amit el akar adni neked?

 

A gyöngyök osztályozására nincs kőbe vésett szabály, mégis vannak olyanok, amikben mindenki egyetért, hogy vizsgálni kell. Ezért általában a 3A osztályozást használják, ami alapján a nem olyan jó minőségűektől a tökéletesig sok minden megtalálható. Ezen kívül persze fontos szempont, hogy a kiválasztott gyöngynek milyen vastag a lüsztere. Ez lehet magas, közepes vagy gyenge. A gyenge, vékony lüszer réteggel rendelkező gyöngy megvásárlásáról inkább tegyél le, mert ha lekopik az a vékony réteg, akkor egy matt golyócska marad csak.

 

  • A gyöngy természetes színű?

 

A gyöngy színe mindig fontos kérdés, hiszen lehet kapni természetes színű gyöngyöt ugyanúgy, mint mesterséges árnyalatút. A mesterségesnél nagyon fontos kérdés, hogy a kagylón belül vagy azon kívül történt-e a színezés. Amennyiben az utóbbi, akkor nem érdemes megvenni, mert lekophat egy idő után a színe. 

 

  • Milyen méretűek a gyöngyök?

 

A gyöngy mérete nagyban befolyásolja az árat, így mindig jó tisztázni, hogy az adott típushoz képest a gyöngyeink mekkorának számítanak. Hiszen egyiknél egy 10 mm-es gyöngy kicsi, míg a másiknál nagy. 

A fentieket mindig érdemes megkérdezni az eladótól, mert ezekkel kiküszöbölhető hogy átverjenek.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...