Saját KB bal
Saját KB jobb

Mi a valóság az elektromos fűtés költségeit illetően?

Ideje eloszlatni azokat a téves feltételezéseket, miszerint az elektromos fűtés drágának számít. Amíg ugyanis ezen gondolatokat hajtogatva nem leszünk nyitottak az alkalmazására, addig súlyos pénzeket veszíthetünk a fűtésünk kiépítése és működtetése során.

A bejegyzés keretei között ezért is bizonyítjuk be az elektromos fűtési megoldások költséghatékony mivoltát, egyúttal a lehetséges módjait tekintve is mutatunk némi ízelítőt.

Ma már rég nem állja meg a helyét az a feltételezés, miszerint az elektromos fűtés drága

Egy csaknem húsz éves életkorral rendelkező, korszerűnek egyáltalán nem nevezhető olajradiátor működését teljes joggal nevezhetjük drágának. Efelől nincs vita. Ugyanakkor hiba volna az elektromos fűtést a több évtizeddel ezelőtti tapasztalatok alapján felcímkézni.

Azóta ugyanis nem kevés fejlesztés, valamint technológiai újítás ment végbe, méghozzá kifejezetten a racionális működtetés céljából. Ennek eredményeként az elektromos fűtés nemhogy felveszi a versenyt a gázzal működtetett metódusokkal, hanem sok esetben költséghatékonyabb megoldásnak is számít.

Bebizonyítjuk, hogy az elektromos fűtés napjainkban igenis olcsónak számít

Vegyük példának okáért alapul a kiépítés költségeit. Cirkós rendszer esetében a készülék árával együtt egész nyugodtan kalkulálhatunk 700 ezer forint közeli értékkel.

Ehhez még hozzá vehetjük az új szabályozás miatt szükséges engedélyeket is. Ha a kosárba belecsúszik még egy drágább kondenzációs készülék, továbbá kéménybélelésre is szükség lesz, akkor nagyon gyorsan 1-2 millió forint környékén járhatunk.

Az elektromos fűtés kiépítése ezzel szemben egy átlagos lakásban olyan 300 ezer forintból kényelmesen megoldható. Ráadásul a ránk háruló beszerelési költség is elenyésző, ezért nagy általánosságban húsz évnyi alacsonyabb rezsivel sem tudja a gázzal történő fűtés visszahozni az árkülönbséget.

Az elektromos fűtés kivitelezésének lehetséges módjai

Az egyik rendelkezésre álló opciót az Elektromoskonvektorok.hu-nál kapható elektromos konvektor szolgáltatja. Nem, nem a hangosan kattogó gázkonvektorra kell gondolni. Sokkal inkább egy korszerű készülékre, amelynek a működése során levegő a fűtőtest belsejében található lamellás fűtőbetét felületén melegszik fel. Ráadásul túlfűtés elleni védelemmel is el van látva.

Szintén bevált gyakorlatnak számít az elektromos fűtőpanel alkalmazása. A vele való fűtéssel tökéletes hőelosztás érhető el a belmagasság egészét tekintve, ezáltal jelentősen képes javítani a helyiségben tartózkodók komfortérzetét.

Az elektromos radiátorokat is mindenképpen meg kell említenünk. Főként alumíniumból vagy öntöttvasból készülnek, ezért szintén képesek az egyenletes hőelosztásra. Mindezek mellett a kompozit belsőnek köszönhetően a hőtárolásra is képesek lehetnek.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...