Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit ne vigyél a szaunába?

A szaunázás egy igen népszerű kikapcsolódási forma, azonban a svédekkel ellentétben nálunk nincs akkora kultusza, hogy mindenki tudná, mire kell figyelni a használatbavételkor. Azonban a szaunázásnak vannak szabályai, melyeket jobban járunk, ha betartunk.

Hagyjuk kint a mobiltelefont!

A mai világban szinte mindenkihez hozzá van nőve az okostelefonja, azonban akadnak olyan helyzetek, amikor nem javasolt magunknál tartani. Ilyen az is, mikor szaunázni készülünk, hiszen a forró levegő nem tesz jót az elektromos készülékeknek, ráadásul a fém alkatrészek felforrósodása égési sérüléseket is okozhat.

Ahogy a telefon sem, egyéb elektronikai szerkentyű sem való a szaunába, ezért az okosórát, a táblagépet és az e-book olvasót is hagyjuk kint a telefon mellett!

Vegyük le az ékszereinket!

A fém ékszerek viselése a szaunában nem jó ötlet, mert a telefon fém alkatrészeihez hasonlóan ezek is túlmelegedhetnek, és égési sérüléseket hagyhatnak a bőrön. Jellemzően a nem fémből készült csecsebecsékkel nem szokott gond lenni, de biztos, ami biztos alapon, ezeket se vigyük magunkkal a gőzfürdőbe.

A kontaktlencsét cseréljük szemüvegre!

Kontaktlencsét viselni sem jakuzziban, sem szaunában nem javasolt. Ennek oka, hogy ezekben a helyzetekben könnyen a lencse alá kerülhetnek a baktériumok, ami a szem megbetegedéséhez, rosszabb esetben látásromláshoz vezethet.

Amennyiben mégis bent maradt a kontaktlencse, és pirosságot, valamint erős szemfájdalmat tapasztalunk, azonnal el kell távolítani a lencséket és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

A szaunában nincs nasi!

A szauna a kikapcsolódás és a pihenés helyszíne, nincs helye bent nassolnivaló ropogtatásának. Ha már nagyon éhes vagy, jobb, ha inkább elnapolod a hőfürdőt, semmi esetre sem megoldás, ha beviszel magaddal egy szendvicset.

Üres hassal azért nem javasolt a szaunát igénybe venni, mert a forróság miatt a vércukorszintünk lecsökkenhet, ami fejfájást és szédülést okoz, extrém esetben pedig görcsrohamokkal is számolnunk kell.

Ezzel szemben teli gyomorral sem ajánlott célba venni a szaunát. Ennek oka, hogy maga a forró levegő is erősen megterheli a szervezetünket, nem szükséges erre rásegíteni a teli has miatt beindult emésztéssel.

A legjobb amit tehetünk, ha kb. másfél órával a szaunázás előtt étkezünk, de lehetőleg kerüljük a túlzottan nehezen emészthető fogásokat.

Szaunázás alatt ne igyunk!

Tény, hogy szauna után a folyadékveszteséget mielőbb pótolni kell, azonban megvan ennek is a módja. Szaunázás előtt nagy pohár víz fogyasztását szokták javasolni, a hőfürdő alatt viszont kerülni kell az ivást, mert könnyen besűrűsödhet a vérünk.

Szaunát igénybe venni nem csak a szállodák wellness részlegében lehet, hanem már otthonra is kínálnak kültéri készülékeket. Amennyiben szeretnél beszerezni egyet, keresd fel a SpaTrend weboldalát, ahol magas minőségű szaunák széles választékát találhatod!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...