Saját KB bal
Saját KB jobb

Májtisztító kúra – mítosz vagy hatásos?

Napjainkban hódítanak a különböző méregtelenítő kúrák, amelyek célja a szervezet megtisztítása a különböző méreganyagoktól. Ezek alól természetesen egyik legfőbb szervünk, a máj sem lehet kivétel, épp ezért számos májtisztító kúra típusról lehet hallani.

Sajnos ezeknek a kúráknak a hatékonysága erősen megkérdőjelezhető. Ezeknek a módszereknek nincsen tudományos alapja, így gyakran elmarad a várt hatás. Arról nem is beszélve, hogy gyakran inkább kárt okoznak a szervezetünknek.

A májtisztító kúrákról

A máj különösen fontos szerepet játszik a szervezet működésében: segít megszabadulni a felesleges méreganyagoktól. Ha szervezetünk túlterhelt, vagy máj problémáink alakulnak ki, különböző panaszokkal kell számolnunk, többek közt sárgasággal, hányingerrel, hasmenéssel, epekövességgel, érelváltozásokkal.

A májtisztító kúrák azon az elméleten alapulnak, hogy a májban ezek a méreganyagok felhalmozódhatnak, így súlyos betegségekhez vezethetnek. Tudományosan nincs alátámasztva, hogy egy egészséges ember számára szükséges lenne a tisztítókúrák tartása.

Mit tegyen az egészséges máj működésért?

Bár májunk nem igényli a tisztítókúrákat, nem azt jelenti, hogy nem kell odafigyelnünk egészségére. Néhány egyszerű tanács betartásával sokat tehet azért, hogy csökkentse a májbetegségek kialakulásának kockázatát.

  • Az alkoholfogyasztás például a májbetegségek egyik jelentős kockázati tényezője, így figyeljünk a mértékletességre.
  • A felesleges gyógyszerszedés szintén túlterheli a májat, így mindig kövessük az orvos által előírtakat.
  • A megfelelő védőoltásokkal számos betegség ellen védekezhet (pl. Hepatitis B).
  • A napi megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztásával sokat tehetünk szervezetünk egészséges működéséért.
  • A gyümölcsöket, zöldségeket mindig alaposan mossuk le, hogy eltávolítsuk róluk az esetleges növényvédő szereket. Ezek a szervezetbe jutva ugyanis roncsolhatják májunkat.

Ahhoz tehát, hogy májunk egészségét fenntartsuk, 3 dologra kell nagyon odafigyelnünk: a kiegyensúlyozott táplálkozásra, az egészséges életmódra és a rendszeres szűrővizsgálatokra.

Természetesen a májunk esetén is igaz, hogy egy kialakuló probléma korai felismerése megsokszorozza a gyógyulás esélyét és lényegesen megrövidíti a gyógyulás idejét, ezért kiemelten fontos a korai diagnózis, illetve a megelőzés!

A CMC Déli Klinikán magánfinanszírozásban elsőként érhető el az a speciális technológián alapuló úgynevezett elasztográfiás ultrahang vizsgálat, mellyel egyrészt lényegesen információ-gazdagabb képet kapunk, másrészt pontosan meghatározhatók azok a legkisebb elváltozások is, amelyek a hagyományos eljárásokkal többnyire nem ismerhetők fel.

Ez az új eljárás tehát eddig soha nem látott mértékben segíti a máj betegségek pontos és a korai diagnózisának a felállítását és így az eredményesebb kezelést és gyógyulást!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...