Saját KB bal
Saját KB jobb

Minden, amit a futószemölcsről tudni kell

Mindannyiunk szenvedett már különböző bőrbetegségekben, hála a genetikai adottságainknak, különböző vírusoknak vagy fertőzéseknek, különböző életmódbeli elemeknek, mint az egészségtelen étkezési szokások, a túl sok stressz és különböző környezeti tényezők, mint a levegő szennyezettsége. Sajnos sok esetben nem tudjuk kivédeni a kockázati tényezőket, és kénytelenek vagyunk minél hamarabb orvoshoz fordulni a tünetekkel.

Ilyen bőrbetegség lehet a szemölcs is, melynek kialakulása több módon is történhet, emiatt különböző fajtáiról beszélhetünk. A szemölcsök kialakulását vírus okozza, melyet nagyon egyszerűen el lehet kapni. Elsődleges helyszín lehet a strand, az uszoda, ahol a leváló hámsejteket egyszerűen össze lehet szedni akaratlanul. Mindemellett testi kontaktussal is terjedhetnek, legyen az egy ölelés vagy egy kézfogás.

A szemölcs egyik leggyakoribb fajtája a futószemölcs

A szemölcs egyik leggyakrabban elterjedt fajtája a futószemölcs, mely kialakulásáért a HPV vírus törzsei a felelősek. Azonban ez egy jóindulatú bőrkinövés, amely csupán kis mértékben emelkedik ki a bőrből, de könnyen kitapintható és észrevehető, ennek köszönhetően egyszerűen eltávolítható. Legtöbb esetben az arcon, a csuklón, a  kézfejen és az alkaron, valamint a lábszáron jelennek meg. Legkönnyebben úgy ismerhető fel, hogy egy helyen 5-20 darab is fellelhető.

Gyerekeknél és a fiatalabb korosztálynál sokkal gyakoribb a megjelenése, azonban életkortól függetlenül bármikor elkaphatjuk a vírusfertőzést. Mindemellett kortól függetlenül a legyengült immunrendszer is elősegítheti a betegség megjelenését. Gyerekeknél azért is gyakoribb, mivel a fertőzés közvetlen bőrkontaktussal terjed, óvodában iskolában sokkal gyakrabban érintkeznek egymással. A fertőzés mindemellett a sérült bőrfelületen is egyszerűbben megtapad, legyen az egy vágás vagy horzsolás. Egy nyílt sebbel sokkal egyszerűbben elkapja az ember.

Hogyan távolítható el a futószemölcs?

Mindenképpen bőrgyógyász szakértelmére kell hagyatkozni abban az esetben, ha a szemölcs megjelenése már zavarja a bőrbetegségben szenvedő egyént. Szakember segítségével egyszerűen, gyorsan és fájdalommentesen meg lehet szabadulni a szemölcsöktől. Zavaró helyen is nőhet a szemölcs, mely mind a mindennapi munkavégzésben kellemetlenségeket okozhat, mind esztétikailag is zavarhatja az azt elszenvedő személyt.

Mindemellett kellemetlen lehet új emberekkel is találkozni, mivel a szemölcs fertőz, így egyszerűen átadhatja egymásnak a két egyén. A szemölcsök észlelésekor érdemes szakemberhez fordulni és minél hamarabb kezelni a felületet annak érdekében, hogy ne terjedjen el a test különböző pontjain.

Amennyiben te is régóta szenvedsz ilyen jellegű bőrbetegségben, akkor látogass el a Varga Esztétika rendelőjébe, ahol nagy szakértelemmel rendelkező kezelőorvosok lesznek segítségedre.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...