Saját KB bal
Saját KB jobb

Milyen módon kezdődhetnek a hétvégék már péntek reggel?

A négynapos munkahét hatékonyságát egyre több vállalat teszteli, és egyelőre pozitív eredményeket mutatnak a kísérletek. Főként a stressz, valamint a szorongás csökkenését tapasztalják magukon a dolgozók, miközben az elvégzett munka mennyiségében és minőségében nem látszik csökkenés.

Cikkünkben mi magunk is a négynapos munkahét előnyeivel, hozzáadott értékével, illetve a vele kapcsolatos kísérletek eredményeivel foglalkozunk.

A Microsoft által végzett tesztek pozitív eredményei

„Work Life Choice Challenge” névre hallgatott az a kísérlet, amelynek keretei között a Microsoft a Japánban található irodáiban a négynapos munkahét hatékonyságát vizsgálta. Talán némileg meglepő módon, de a dolgozók hatékonyabban tették a dolgukat ebben a munkarendben, mint korábban a hagyományos ötnapos modell keretei között.

Szám szerint 40%-os javulás volt kimutatható a produktivitásban, miközben a munkavállalók csökkenő stressz szintről, valamint a munka és magánélet egyensúlyának könnyebb fenntartásáról számoltak be.

A négynapos munkahét következtében kisebb lehet az ökológiai lábnyom is

Az újonnan tesztelt foglalkoztatási forma keretei között végzett munka a környezetre gyakorolt hatás szempontjából is kedvezőbb értékeket mutatott. A 2018-as esztendő egyazon periódusával összehasonlítva ugyanis 23,1%-kal volt kevesebb az áramfogyasztás, emellett pedig a papír felhasználás is csökkent 58,7%-kal.

Persze ezek a pozitív eredmények nemcsak Japánban voltak kimutathatók, ugyanis a Nagy-Britanniában végzett kísérletek is hasonlóan pozitív fogadtatásban részesültek.

Mindenképp említést érdemel, hogy a négynapos munkahéttel próbálkozóknál egyértelműen javuló értékeket fedeztek fel a dolgozói elégedettséget tekintve, miközben a stressz és a szorongás miatt bekövetkező betegszabadságok aránya is drasztikus csökkenést mutatott.

Egy, a témával foglalkozó brit felmérésben résztvevők 77%-a az életminőségének javulásáról számolt be. Egyúttal a hetente négy napon át dolgozók jelentős része a többlet szabadidejüket rendszerint nem pihenéssel, hanem továbbképzéssel tölti.

Persze a négynapos munkahét ötletére még nem mindenhol vevők az emberek

Az Indiában megkérdezettek döntő többsége egyelőre elzárkózik a négynapos munkahét ötletétől, mivel érzése szerint nem tudná megfelelően ellátni a feladatát a szűkebb időszak alatt. Egyúttal tőlünk nyugatra is arról szólnak a feljegyzések, hogy nem minden pozícióban és szektorban örvendett pozitív fogadtatásnak a tesztelés.

A DreamJo.bs által hazánkban készített nem reprezentatív idei felmérés viszont arról árulkodik, hogy nálunk nagyon is nyitottak a dolgozók a négynapos munkahétre. A résztvevők 48%-a például inkább választaná ezt az opciót, mint mondjuk a korlátlan szabadságot vagy home office-t.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...