Saját KB bal
Saját KB jobb

Makacs foltok eltávolítása környezetbarát módszerekkel

Bárkivel előfordulhat, hogy a reggeli kapkodásban kiönti a kávét, vagy egy lendületesebb házibulin felborítja a borospoharat, esetleg megvágja magát, és egy-két csepp vér a szőnyegre hullik. Ami közös ezekben az anyagokban az az, hogy nagyon makacs foltot hagynak, és nem könnyű őket nyomtalanul eltüntetni.

Természetesen szintetikus vegyszerekkel lehet, hogy egyszerűbb megszabadulni a kávé- vagy vérfolttól, de napjainkban nem biztos, hogy ez a legüdvözítőbb megoldás. Ezek a szerek ugyanis rettentően károsak a környezetre, arról nem is beszélve, hogy az emberi szervezetnek és a bőrnek sem tesznek jót. Éppen ezért egyre népszerűbbek a Bioforce-nál kapható zöld tisztítószerek vagy azok a házi praktikák, melyek segítségével elkerülhetőek a cseppet sem veszélytelen szerek.

Kávé

A kávéfolt esetében az a legfontosabb, hogy a szennyezett felületet ne érje meleg víz, mert az gyakorlatilag konzerválja a foltot, ami miatt még nehezebben lehet eltávolítani az egyébként is makacs foltot.

Ha a kanapén landolt a kávé, akkor oldjon fel hideg vízben egy evőkanál mosogatószert, és azzal dörzsölje a kárpitot addig, amíg a folt teljesen el nem halványodik. Ezt követően tiszta vízzel törölje át és várja meg, míg megszárad. Nyoma sem lesz a foltnak. Szőnyeg esetében azonban langyos víz, egy kis mosogatószer és ecet lesz a segítségére. A foltra kenve csodákra képes ez a keverék. Az ecet mellett a tej, a sör, a tojássárgája, valamint a szénsavas ásványvízben elkevert szódabikarbóna is hatékony ellenszere a kávéfoltnak.

Vörösbor

A vörösbor ellen nagyszerűen bevethető a só. A foltra vastagon szórja rá a sót, majd csepegtessen rá friss citromlevet. Kis dörzsölés után a vörösbornak el kell tűnnie. A sós víz egyébként a kakaófolt ellen is hatékonyan alkalmazható.

A só mellett a tej és a szénsavas ásványvíz is működőképes, azonban fontos tudni, hogy utóbbi csak akkor használ, ha azonnal a friss borfolton alkalmazza. Meglepő, de a vörösbor eltávolítására sikerrel használható a fehérbor is. Azonban ezzel nem lehet a felületet dörzsölni, csak áztatni.

Vér

A friss vér esetében – ahogyan a kávénál is – meleg víz helyett azonnal hideg vízzel kell próbálkozni, ugyanis a sima hideg víz kiváló a vérfoltok eltávolításában. Ha ez önmagában mégis kevésnek bizonyulna, itt is segíthet a só.

A már beszáradt vérfoltot meleg vízhez kevert szalmiákszesszel kitakaríthatja, ahogyan jó megoldás lehet a keményítő is. Kevés vizet hozzáadva készítsen pasztát a keményítőből, amit a foltra kenve hagyjon megszáradni. Ezután kefével dörzsölje át, majd langyos vízzel mossa le a felületet, és a legnehezebben eltüntethető vérfoltnak is nyoma veszik.

A szőnyegre került vér esetében működőképes az ecet is. A rácsöppent vért próbálja meg azonnal felitatni amennyire lehetséges, majd dörzsölje át ecetes szivaccsal.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...