Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan válassz lakásbiztosítást?

A biztosításokra szokták azt mondani, hogy azért van rájuk szükség, hogy távol tartsák a bajt. Ez a mondás abból fakad, hogy sokan úgy érzik, feleslegesen fizetik a biztosítási díjat, sosem éri őket kár, amire igénybe tudnák venni a biztosító szolgáltatásait.

Ha nem történik káresemény, akkor valóban csak a nyugalmunk érdekében fizettük be az éves díjat. Ha viszont bekövetkezik a baj, rengeteg pénzt spórolhatunk meg azzal, ha rendelkezünk lakásbiztosítással, és azt is tudjuk, pontosan milyen esetekben vehetünk igénybe kártérítést.

Mire tér vagy térhet ki a lakásbiztosítás?

A biztosítási fedezet alá vont ingatlanban és ingóságokban, garázsban, melléképületben keletkezett alapvető káreseményeket biztosíthatjuk ezzel a vagyonbiztoztosítási formával.

De melyek az alapvető káresemények? Ide tartoznak az elemi károk, úgy mint a villámcsapás, tűz és víz okozta károk. Az üvegtörés, valamint a betörés, lopás is a legtöbb biztosítónál az alapcsomag részét képezik.

Ezeken felül szinte csak a képzelet szabhat határt annak, hogy mi mindent vonhatsz be a biztosítási fedezet alá. Legyen szó akár speciális üvegből készült eszközök, például kerámialapos tűzhelyek töréséről, áramkimaradás okozta károkról, csőtörés során elfolyt vízről vagy túlfeszültségből adódó elektromos eszközök meghibásodásáról, mindenre fogsz megfelelő biztosítást találni.

Hogyan válaszd ki a legjobb ajánlatot?

Nem tudunk rámutatni egyetlen olyan ajánlatra sem, ami mindenkinek egyformán tökéletes lenne. Mindig a saját igényeidet figyelembe véve kell áttekinteni a biztosítók ajánlatait.

Lesznek verziók, amelyek ugyan olcsók, de sok – számodra fontos – szempontot figyelmen kívül hagynak, míg mások túlárazottnak tűnhetnek, és több olyan tétel is szerepel bennük, amely a te mindennapjaid során nem igazán fordulhat elő. Szendrei Ádám javaslata alapján ezért ne ragaszkodj egyetlen biztosító társasághoz, helyette legalább 2-3 helyről kérj be ajánlatot.

Ha már rendelkezel lakásbiztosítással, legalább 3-4 évente vizsgáld felül a szerződésedet. A biztosítási piac gyors változásával számos új termék jelenik meg, és az árakban is jelentős különbségek mutatkoznak. Ezért ami pár évvel ezelőtt a legjobb megoldás volt számodra, lehet, hogy mára elavult vagy drága.

Mire figyelj különösen, ha a legkedvezőbb lehetőséget keresed

Ugyan a biztosítók folyamatos akciókkal kecsegtetnek az irodáikban vagy akár az online portáljukon, a kiinduló áraik egészen magasak, hogy a partnereik és az ügyfeleik felé tudjanak kedvezményeket biztosítani. Ezért valószínűleg azzal jársz a legjobban, ha keresel egy alkusz céget, akik meg fogják neked keresni a legkedvezőbb lehetőséget, és minden ügyintézést is átvállalnak tőled. Az így kapott ajánlat ráadásul sok esetben jóval személyreszabottabb is.

Ha ingatlanvásárlás előtt állsz, olvass arról is, hogy hogyan érdemes a pénzedet ingatlanba fektetni!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...