Saját KB bal
Saját KB jobb

Tippek a sikeres ajándékozáshoz

Ajándékot vásárolni meglehetősen nehéz feladat, pontosabban nem maga a vásárlás ütközik nehézségekbe, hanem annak kifundálása, hogy vajon mivel szerezhetnénk örömet az ajándékozottnak. Az interneten és a magazinokban is számos tanács van azzal kapcsolatban, hogy mivel nem lehet mellélőni. Cikkünkben ezért nem konkrét ötleteket adunk, hanem bemutatunk néhány olyan praktikát, melyeket a karácsonyi ajándékozás pszichológiájáról készült felmérésekből szemezgettük.

Kérdezd meg, hogy mit kér!

Sok esetben még csak kérdezni sem kell, elég ha odafigyelünk a másikra. Sokszor hallhatóak akár félig viccesen elejtett megjegyzések, hogy mit szeretne kapni az illető.

Az is jó megoldás, és jelentősen csökkenti az ünnepek körüli ötletelés okozta fejfájást, ha egész évben résen vagyunk, és amint ilyen mondat elhagyja egy szerettünk száját, rögtön felírjuk, hogy mi szerepel a kívánságlistáján.

Ha nem volt szószátyár, és semmi ötletünk, nyugodtan rá lehet kérdezni, hogy minek örülne. Sokan tartanak attól, hogy így oda a meglepetés ereje, azonban a Journal of Experimental Social Psychology lapban megjelent esettanulmány szerint a legtöbb ember annak örül a legjobban, ha azt kapja, amit kért.

Adj valami hasznosat!

Számos helyen nagyon sokan leírták már, hogy hasznos ajándékot adni ciki, ezért csak olyat vásároljunk, amit a másik sajnál magától, mint például egy prémium márkás parfüm. Persze van az a típusú ember, aki valóban többre értékeli a luxusholmit, mint a hétköznapi hasznos tárgyakat, de egy gyakorlatiasabb szemléletű illető nem biztos, hogy el lesz ragadtatva egy méregdrága luxuscikktől.

Az erre vonatkozó szociálpszichológiai kutatásoknak az volt az eredménye, hogy a hasznos ajándékok is ugyanakkora, ha nem nagyobb örömet tudnak okozni, mint a váratlan meglepetések. Ezért ha valakitől jó ideje hallgatod, hogy mire lenne szüksége, legyen az akár egy vasaló, konyhai robotgép vagy edénykészlet, nyugodtan vedd meg, biztosan örülni fog neki az ajándékozottad.

Ha további cikkeket szeretnél olvasni karácsony témakörben, keresd fel az ÉVA magazin Advent rovatát!

Ha nem kérnek ajándékot, ne ajándékozz!

Számos felmérés azt bizonyítja, hogy az ünnepek környékén kijelentett „Nekem senki ne vegyen semmit!” mondatot tanácsos komolyan venni, hiszen ellenkező esetben öröm helyett bosszúságot okozunk, ha nem tartjuk tiszteletben ezt a kívánságot. Ezek mögött jellemzően az áll, hogy az illető nem szeretne újabb kacatoknak helyet szorítani az otthonában, és bármennyire jó szívvel adnánk át a meglepetést, nem lenne osztatlan a siker.

Ha ennek ellenére mégis mindenképp szeretnénk valami kézzelfoghatót adni, az ajándékra szánt összeget utaljuk el egy olyan alapítványnak, melynek a tevékenysége közel áll az ajándékozottunk szívéhez, az utalási bizonylatot tegyük borítékba, és ezt egy doboz bonbonhoz csomagolva adjuk át neki.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...