Saját KB bal
Saját KB jobb

Hasznos tanácsok domain igényléshez

A domain cím kiválasztása a saját weboldal létrehozásának egy lényeges pontja. Nem szabad félvállról venni, ugyanis erre a névre keresve fognak majd a látogatók rátalálni a honlapunkra.

Természetesen a sikeres regisztrációhoz végig kell mennünk a domain igénylés folyamatán lépésről lépésre. Meg kell győződnünk arról, hogy az általunk választott név szabad-e, emellett pedig döntenünk kell a végződés kapcsán is.

Rövid bejegyzésünkben igyekszünk hasznos segédlettel szolgálni tehát a sikeres domain igényléshez.

Ellenőrizzük, hogy az általunk választott domain név szabad-e

Nagyban meg tudjuk könnyíteni a saját dolgunkat azzal, ha még szabadon rendelkezésre álló domain név mellett tesszük le a voksunkat. Ebben az esetben ugyanis az igénylés folyamata abszolút problémáktól mentesen mehet végbe, legfeljebb néhány nap leforgása alatt.

Ha viszont feltétlenül egy már meglévő domainhez ragaszkodunk, akkor számítsunk a bonyolultabb ügyintézésre. Egyrészt első körben azt a megállapodást kell tető alá hoznunk, hogy a domain jelenlegi birtoklója lemondjon a használatról a javunkra.

Amennyiben ezt sikerül is elintéznünk, akkor is költségesebb és hosszadalmasabb a teljes procedúra. Szóval a Rackhostnál történő domain igénylés kapcsán az egyik legelső teendőnk az legyen, hogy szabadon felhasználható nevet válasszunk.

Törekedjünk az egyszerűségre és a megjegyezhetőségre

Egy igazán jónak nevezhető domain név egyszerű, frappáns és könnyen megjegyezhető. Még jobb, ha valamilyen szófordulat következtében össze lehet kötni a tevékenységünkkel.

Javasolt kerülni a bonyolult, hosszabb terjedelmű megoldásokat. Az ilyen domain nevek kapcsán gyakori ugyanis a hibázás lehetősége a gépelésnél, ami kevesebb látogatóhoz vezet. Célszerű mellőzni a számok használatát is, mert az szintén nehezíti a név memorizálását.

Ha híján vagyunk az ötleteknek, akkor erre a célra fejlesztett weboldalak segítségével nyerhetünk inspirációt. Egyszerűen beírunk néhány kulcsszót a profilunk kapcsán, és számos jól hasznosítható ötletet kapunk a domain névhez.

Fontos lehet még a végződés is. A .com végződés nemzetközi célközönségre szánt weboldalaknál lehet indokolt, magyar látogatókhoz elegendő lehet a .hu végződés is.

Hosszú heteken át ne agyaljunk rajta

Gyakori hibaként szokott felmerülni induló vállalkozásoknál a túlságosan hosszas töprengés a domain névről. Persze nem vitatjuk ennek a fontosságát, ugyanakkor a business sikeressége sokkal inkább fog múlni a megfelelő üzleti modell megválasztásán és az ügyfélszerző megoldások optimalizálásán.

Szóval el lehet indulni egész bátran egy közepesnek tűnő domain névvel is. Ha később egy jobb ötletünk támad, akkor pedig meg tudjuk tenni szükséges lépéseket a cseréhez, amely néhány nap leforgása alatt végbe is mehet.

Vállalkozói körökben egyfajta szállóigeként szokás emlegetni, hogy a kész sokszor jobb, mint a tökéletes.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...