Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan történjen az OSB lapok alátámasztása?

Az OSB lap egy nagyon sokoldalú alapanyag. Kedvező ára és jó kezelhetősége miatt bárki, aki valaha dolgozott vele, szívesen választja később is alapanyagnak. A kis projektek után nagyobbak készülnek, és előbb-utóbb kültéren is szükség lesz a lapokra. Ilyenkor viszont azonnal felmerül a kérdés: mikor és hogyan szükséges az OSB lapok alátámasztása?

Milyen lapról beszélünk?

Az OSB lapok alátámasztásának szükségességét mindig az határozza meg, milyen lappal és milyen céllal dolgozunk. Az OSB-1 és OSB-2 lapokat beltérre, míg az OSB-3 és OSB-4 lapokat kültérre tervezték. A kültéri OSB lapokat általában valamilyen védőbevonattal is ellátják, hogy jobban állják az időjárás viszontagságait.

A beltéri OSB lapokból legtöbbször valamilyen burkolat, esetleg bútordarab készül. Hogy milyen sűrűn van szükség az alátámasztásra, azt többnyire a felhasználás módja határozza meg. Azt szoktuk mondani, hogy ha az OSB-2 lapból egy dohányzóasztal készül, akkor nagyjából 50 cm-es sűrűségű megtámasztásban érdemes gondolkodni. Egy fényképtartó polc, ahol az esztétikum a fő szempont, természetesen akár ennél kevesebb támasztással is szépen helytáll. Ha viszont ennél nagyobb terhelést is bírnia kell a lapnak, ott érdemes biztosra menni, és sűrűbben dolgozni.

A kültéri OSB lapok alátámasztása

Kicsit más a helyzet, ha kültéri OSB lapok alátámasztásáról van szó. Erre leggyakrabban akkor van szükség, amikor valamilyen kültéri építményt, szerszámos kamrát, ólat tervezünk. Ilyenkor egy kicsit jobban át kell gondolni a lapok felhasználását.

Ha kültéren szeretnénk OSB lappal dolgozni, először is nem árt, ha még egy plusz felületkezelést alkalmazunk, és valamilyen víz- és időjárásálló festékkel festjük le a lapokat. Ennek kiválasztásában akár a lapok házhoz szállításával foglalkozó OSB Futár munkatársai is tudnak segíteni.

Ezek után döntenünk kell arról, hogy pontosan milyen terhet kell bírnia a lapoknak, vagyis:

  • Mennyire nehezedik rá a lapokra a szerkezet, amit készítünk, vagy a teher, amit rá pakolunk?
  • Fogunk-e a felületen állni, járni?
  • Milyen jellegű, irányú lesz a terhelés? A szék vagy létra lába például pontszerűen fejt ki nyomást. Ha egy ládát teszünk a felületre, annak a súlya viszont több ponton oszlik el.

Tető készítése OSB lapból

Az OSB lapok alátámasztásának egy külön esete, ha tetőszerkezetet készítünk. Az igazán tartós eredmény érdekében az ilyen szerkezetet érdemes cseréppel, palával burkolni. Ennek a súlyát bele kell számolni a tetőre jutó terhelésbe. Ugyanígy fontos, hogy az építményünk a tetőn dolgozó 1-2 ember súlyát is elbírja. Ebben az esetben akkor járunk a legjobban, ha szaruzatot készítünk. Ez igényel ugyan egy kis plusz tervezést és gyakorlatot. Cserébe az épületünk nem csak az első vihart, de akár a következő 3-5 év viszontagságait is kibírhatja.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...