Saját KB bal
Saját KB jobb

A lábazati szigetelés fontossága

Sok helyen esik szó a szigetelés fontosságáról, ugyanakkor a lábazati szigetelés jelentőségét sajnos méltatlanul sok esetben felejtik el.

A köztudatban ugyanis csakis a falak szigetelése forog fenn. Mindenki tisztában van vele, hogy ha télen meleg, nyáron pedig hűvös lakást szeretne alacsonyabb rezsi számlával, akkor egy abszolút megtérülő beruházásról van szó.

Az viszont már a témával foglalkozó szakembereknek róható fel hibaként, ha a lábazati szigetelés fontosságára nem hívják fel kellőképpen a lakosság figyelmét. Mi ezt most megtesszük helyettük is, méghozzá ennek a bejegyzésnek a keretei között.

Vizsgáljuk meg tehát a témakört részletesebben is.

A hiánya egészen komoly hőveszteséget is okozhat

Beszédes adat a kérdés jelentőségének alátámasztására, hogy a megfelelő szigetelés hiányában akár 15% is lehet a hőveszteség mértéke. Ezt már egyáltalán nem nevezhetjük elhanyagolható értéknek.

Pontosan ennek fényében még inkább meglepő, hogy az utólagos szigetelési munkálatok során milyen sok esetben mulasztják el a kivitelezést az illetékesek. Pedig ez a fajta mulasztás nemcsak a ház hőmegtartó képességét rontja, de még úgynevezett hőhidak kialakulását is előidézi.

Fontos szempontok a lábazati szigetelés kivitelezésénél

Értelemszerűen ennél a fajta munkánál nehezítő körülménynek számít, hogy a felület egy része a talajszint alatt található meg. Számolni kell a talajvízzel is, így egyértelműen olyan szigetelő anyagot célszerű alkalmazni, aminek alacsony a vízfelvevő képessége.

Ha erre nem fordítunk kellő figyelmet, akkor a szigetelésen át a falak és a padló is magába szívhatja a nedvességet, ami már közepes időtáv alatt is nagyon komoly kockázatot jelent az épület szerkezetét illetően.

A másik rendkívül fontos szempont a folyamatos terhelés. Elvégre egy házról beszélünk, aminek a lábazata masszív erőhatásnak van kitéve. Így a magas nyomószilárdsággal bíró, tartós és strapabíró szigetelőanyag választása alapkövetelménynek számít.

A leginkább javasolt szigetelőanyag

A Józan Kft.-nél kapható zártcellás extrudált polisztirol alkalmazása számít a leginkább bevált gyakorlatnak a lábazati szigetelés kivitelezése kapcsán. Mindezt az anyag pozitív tulajdonságai indokolják legfőképpen.

Gyakorlatilag minimális folyadékot vesz csak fel, miközben ellenáll az alacsony hőmérséklet következtében várható fagyásnak is. Ráadásul egészen mélyen, akár három méterrel a talajszint alatt is bátran lehet használni.

A zártcellás extrudált polisztirol ugyanis ilyen szélsőséges körülmények között sem veszít a stabil szerkezetéből, és kellően bírni fogja a terhelést akár hosszú évtizedeken át. Nem kell tehát egy idő után majd azon aggódni, hogy a lábazati szigetelés minősége az idő elteltével drasztikusan veszíteni fog a hatékonyságából.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...