Saját KB bal
Saját KB jobb

Védőruházat a konyhában

Ha előfordult már veled, hogy megégetted a kezed a serpenyőből kifröccsenő zsírral, tudod, hogy a konyha is lehet veszélyes üzem – így minden konyhában tevékenykedőnek tanácsos a védőruha viselése, legyen az szakács, séf, pincér vagy mosogató. A konyhai dolgozók munka közben éles tárgyak, tűzhelyek körül mozgolódnak, így balesetveszélyes helyzetekbe kerülhetnek. Azonban más védőruha szükséges az otthon serénykedő háziasszonynak, mint egy étterem séfjének. Az alábbi szempontok segítenek eldönteni, hogy kinek milyen munkaruha vagy védőruha az optimális.

Mire kell figyelni a védőruházat kiválasztásakor?

A Chefs.hu webáruház szakértői szerint a védőruházat kiválasztásánál vedd figyelembe az alábbiakat:

  1. Milyen veszélyeket kell elhárítania a munkafolyamatok közben? – mérd fel az esetleges baleset forrásokat.
  2. Megfelel-e a munkakörülményeknek és feltételeknek? – hőmérséklet, páratartalom, stb.
  3. Minden munkaruházati darab rendeltetés szerint használható? – a túl vékony védőkesztyű nem lesz jó a forró sütő kiemeléséhez, illetve a túl vastag kesztyű nem alkalmas a konyhai felületek tisztántartása közben.
  4. Megfelelő méretű az adott munkaruha? – a pontos méret fontos a biztonság fenntartásához, ha a méret nem megfelelő, az akár balesetet is okozhat.
  5. Kényelmi szempontok – hiszen egész munkaidőben viselni kell azt a bakancsot vagy klumpát.

A konyhai kisegítő öltözete

A konyhában kisegítőként szorgoskodó személyzet számára is védőruházatot kell biztosítani, hiszen ők is közel kerülnek a tűzhöz, illetve az éles tárgyakhoz, késekhez. A fehér köpeny, hőálló kesztyű és kényelmes lábbeli megfelelő az ő munkájuk végzésére. Az ételbe hulló hajszálak elkerülésére a sapka is kötelező ruhadarab.

A séf, szakács munkaruhája

A szakácsok és séfek védőruhája sokban hasonlít, mindkét munkakörben állandó a sürgés-forgás az ételkészítés közben. A kések, egyéb éles eszközök mindennapos használata megköveteli az extra odafigyelést, pl. ujjvédő formájában. A sapka, köpeny és a kötény alapdarabok a munkavégzés alatt. A sok járkálást acélbetétes cipőben, klumpában lehet átvészelni, amely megvéd a leeső éles tárgyaktól, nehéz edények okozta esetleges sérülésektől. Otthon elegendő egy csini kis kötény, zsebbel vagy anélkül, hogy megóvd magad a lisztes, zsíros foltoktól, és a kezed is beletörölheted, ha nincs kéznél egy konyharuha.

Pincér

A pincér az, aki a konyha és az étterem között állandóan úton van – neki a legfontosabb, hogy megfelelő munkacipőben álljon munkába, illetve ruházata rendezett és tiszta legyen. Köténye lehet lemosható, hosszabb vagy rövidebb fazonú, itt általában a munkahelyi követelmények és egyéni ízlés is teret kaphat a választásban.

Tanácsainkkal reméljük megtalálod a legmegfelelőbb védőöltözetet a konyhában.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...