Miket rejt a női gardrób, amik nehezebbé teszik a láb működését?

A női gardrób számtalan olyan darabot rejt, amik szépek ugyan, de ha megnézzük, hogy milyen hatással vannak az egészségre, akkor már egészen más a kép. A két legnagyobb „bűnös” egyben a legszexibb is: a magas sarkú cipő, illetve a divatos harisnyák. Talán ezért is olyan nehéz kiiktatni ezeket a kellékeket a ruhatárból, pedig a következmények ismeretében meg kell hozni ezt a döntést.

A magas sarkú cipő felelős a női lábproblémák nagyobb részéért

Akik imádják a tűsarkúkat, azok biztosan nem örülnek ennek a sarkos kijelentésnek, pedig sok igazság van benne. Az ilyen cipők ugyanis rengeteg problémát okozhatnak a derékfájástól a bütyök kialakulásáig, és ezzel még nincs vége a sornak. A kérdés ezek után természetesen jogos: mi a baj ezekkel a lábbelikkel?

Alapvetően két gond is van velük. Az egyik, hogy teljesen természetellenes tartásba kényszerítik a viselőjüket, hiszen olyan, mintha lábujjhegyen kellene járni. Ennek a rossz tartásnak köszönhetően a gerincoszlop, a boka, a térd és a medence is sérülhet, és a vádli izomzata is komolyan megsínyli az ilyen lábbelik hordását.

A másik probléma, hogy mivel ezek a cipők túl szűkek, akár bütyök és kalapácsujj is kialakulhat. Ezek a lábdeformitások nemcsak esztétikailag jelentenek gondot, hanem komoly fájdalommal is járnak. Csakúgy, mint a lábdagadás, valamint a visszér, amik szintén összefüggésbe hozhatók a magas sarkú viselésével.

A tűsarkúk nem képzelhetők el a divatos harisnyák nélkül, amikről szintén érdemes néhány szót ejteni. Ezek a fehérneműk azért károsak a lábra, mert nem fejtenek ki rá nyomást, nem a megfelelő anyagokból készülnek, és hiába vesszük meg az elvileg jó méretet, gyakran túl nagyok, tágak. Ha tehát már kialakult a visszér, akkor nem segítenek, de a megelőzésben sem számíthatunk rájuk.

Hogyan kezelhetők a magassarkú okozta problémák?

A magassarkú okozta lábpanaszok kezeléséhez elég ezt a három egyszerű tanácsot betartani:

A magas sarkú cipők mellőzése: ez persze nem azt jelenti, hogy soha nem lehet ilyen lábbelit felvenni, de érdemes csak alkalmakra tartogatni, és nem napi szinten hordani. Mert az egészség mégiscsak fontosabb, mint néhány bók!

Bütyökvédő használata: ha már kialakult a kis- vagy nagylábujjnál a bütyök, akkor tanácsos beszerezni egy bütyökvédőt, ami megóvja a fájdalmas dudort az irritációtól, illetve egyes fajtái korrigálják is azt.

Kompressziós harisnya hordása: a láb dagadásának és a visszér kialakulásának megelőzése érdekében a kompressziós harisnya viselése maximálisan ajánlott. Ezek a harisnyák azon az elven működnek, hogy nyomást fejtenek ki a lábra. A bokánál ez a szorítás erősebb, a comb felé haladva pedig mérséklődik, aminek hatására csökken a lábdagadás, illetve javul a nyirok- és a vénás keringés.

És nem kell pánikba esni, ma már ezek a fehérneműk is nagyon esztétikusak, sőt, egészen szexi, alkalomhoz illő modelleket is lehet belőlük kapni.

 

(X)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...