Saját KB bal
Saját KB jobb

A mozgásérzékelős lámpák szerepe

A mindennapjaink során már biztosan találkoztunk olyan esettel, amikor jól jött volna egy kis lámpafény. Akár a kertben, a garázs előtt vagy a lépcsőházban tipikusan akkor kapcsolódik le a villany, amikor még szükségünk lenne rá. Főleg egy ismeretlen környezetben a kapcsoló megtalálása sem gyerekjáték, hogy egyáltalán fel vagy vissza tudjuk kapcsolni azt. Jóllehet, a folyamatosan felkapcsolt állapotú világítás sem hasznos, bár ezt időkapcsoló segítségével lehet szabályozni. De akkor is túlzás lehet a folyamatos világítás, mondjuk egész éjszakán keresztül.

Szabályozás és funkció

A fent említett problémát teljes egészében a mozgásérzékelős lámpák használatával oldhatjuk meg. Ennek köszönhetően a lámpák nem folyamatos üzemben működnek. Abban az esetben, ha a lámpa hatókörében mozgást észlel, akkor felkapcsol. Kifejezetten ideális ez a lámpa típus kültéri használatra. Beüzemelésével gondoskodhatunk a külterület megvilágításáról és annak biztonságos használatáról akár az éj leple alatt is.
A kültéri mozgásérzékelős lámpa a praktikusság és funkcionalitás területén is tarol. Sőt jelentős szerepet tölt be a lámpa még a biztonsági funkció területén is. A jó helyre felszerelt kültéri mozgásérzékelős lámpáknak köszönhetően külterületünk legrejtettebb zugaiban is jól láthatóvá válnak az esetlegesen előforduló és nem hívott vendégek. A bejárati kapu területére fókuszálva pedig visszatartó erő is lehet a nem kívánt látogatókkal szemben.

A lámpák megjelenése és működése

A mozgásérzékelős világítás területén is széles lámpa kínálat van. Különlegesen szép dizájnnal kialakított falikarok, szenzoros lámpák, LED-es falilámpák, sőt még állólámpák is vannak mozgásérzékelővel felszerelve. A változatos lámpaformáknak köszönhetően ezek a világítás mellett részt vesznek a lakberendezésben is. A modern kívánalmaknak megfelelően fényükkel hangulatot is képesek teremteni.
A kültéri mozgásérzékelős lámpatestek feladata, hogy a hozzákapcsolt világító berendezések automatikusan le- és felkapcsoljanak. A legtöbb mozgásérzékelős lámpa már alkonykapcsolóval is felszerelt. Az alkonykapcsoló folyamatosan figyeli a lámpatest körüli fényértéket. Így csak az előre beállított értékhatárok között lép működésbe. Ezzel a megoldással küszöbölhető ki az, hogy a mozgásérzékelős lámpa fényes nappal fölöslegesen felkapcsolódjon.

Speciális tulajdonságok

Az egyes mozgásérzékelős lámpák eltérő érzékelési távolsággal, látószöggel rendelkezhetnek. A maximális észlelési hatótávolság általában tíz méter körül mozog. A lámpák jelentős része már 165 fokos látószöggel is felszerelt. Az aktiválódás után a világítás ideje állítható pár másodperctől egészen pár perc közötti intervallumban.
A kültéri mozgásérzékelős lámpáknak a külterületünk több területén remek hasznát vehetjük. Stílusukkal, megjelenésükkel és egyedi szabályozhatóságukkal életünk részévé válnak.

 

(X)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...