Saját KB bal
Saját KB jobb

A folyadékfogyasztás is lényeges a tudatos életmód szempontjából

Manapság szinte mindenhol arról hallhatunk, hogy fektessünk hangsúlyt a kiegyensúlyozott étkezésre, és legyen prioritás az egészségmegőrzés életünkben. Arról viszont sokszor elfeledkezünk, hogy ennek a folyadékfogyasztás is szerves része.

A folyadékok fontossága életünkben

Az étrendek, a különféle egészségügyi állapotok és problémák, sőt, még a testmozgás témaköre is napi szinten előkerül. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy szervezetünk optimális működéséhez a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás is elengedhetetlen.

Törekedjünk arra, hogy az igényeinkhez igazodó étkezések mellé, melyek megvalósításához jó alternatíva a Yolofood Yolo Slim csomagja, igyunk egy pohár vizet is. Az ételek minősége és összetétele meghatározó, ugyanakkor nem lehet teljes körű a hatás, ha nem gondoskodunk a folyadékbevitelről.

Az emberi test 60-70%-a vízből áll, ennek aránya az életkori sajátosságoknak köszönhetően változhat. Ezáltal joggal mondhatjuk, hogy a víz az élet feltétele, hiszen a sejtjeink, a szövetek és a vérünk felépítéséhez nélkülözhetetlen a víz.

Gondoljunk csak bele, hogy milyen nehézséget okozunk a testünknek azzal, ha nem fogyasztunk kellő folyadékot. Ebből adódóan a szervezet nehezebben látja el a feladatait, aminek eredményét a közérzetünkön is megérezhetjük.

Figyeljünk oda a jelekre!

A test vízszükségletét elsősorban a szomjúság jelzi, mindazonáltal az érzet aktiválódásakor már rég fennáll a folyadékhiány. Az lenne a legideálisabb, ha nem várnánk meg, hogy szomjasak legyünk. Olykor az is előfordul, hogy összetévesztjük az éhséggel, és inkább eszünk pár falatot ahelyett, hogy a folyadékot pótolnánk.

A dehidratáció kialakulása több formában is megmutatkozhat. A legjellemzőbb tünetek közé tartozik a szájszárazság, de sokszor tapasztalhatunk fejfájást, fáradtságot, továbbá csökkenhet a vizelet mennyisége, és extrém esetekben ájulás is bekövetkezhet. A helyzet súlyosbodik, ha a dehidratáció okán vese- és húgyúti problémákkal nézünk szembe.

A gyerekek és az idősebb korosztály, valamint a várandós hölgyek kiemelt figyelmet érdemelnek ezen a téren, mivel az ő számukra még fontosabb a folyadékháztartás optimalizálása. A testtömeg, az életkor és a fizikai aktivitás mind befolyásolják a folyadékbevitel mértékét. Az általános ajánlások szerint egy átlagos felnőtt ember napi folyadékszükséglete nagyjából 2-2,5 liter körül alakul.

Trükkök étkezés terén

Ha úgy érzed, hogy nehezen tudod kivitelezni az előírtakat, tudd, hogy nem vagy egyedül. Ennek orvoslására az étkezésben is bevehetsz néhány trükköt. A levesek kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy kicsit megdobd a bevitt folyadék mennyiségét.

Ezenfelül az is jó ötlet, ha magas víztartalmú zöldségekhez fordulsz, mint az uborka, zeller vagy jégsaláta. A kiegyensúlyozott táplálkozás és a tudatos folyadékfogyasztás sokszor csak a kreativitásunkon és az odafigyelésünkön múlik. Az egészségmegőrzés olyan befektetés, amely mindig megtérül!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...