Saját KB bal
Saját KB jobb

Tanácsok a kiscicák etetéséhez

A kiscicák etetése kapcsán négy hetes korban jön el az első mérföldkő: ilyenkor kell elkezdeni átállni szilárd táplálékra, amellyel a legtöbb gazdi baja erősen meggyűlik. Ezért is gondoltunk arra, hogy a mai cikkünkben összeszedjük a legfontosabb tudnivalókat.

Mit ehet egy 4 hetes kiscica?

Mivel a csöppségek első fogai ebben az időszakban növögetnek, így az anyatej vagy a tejpótló tápszer mellett érdemes számukra olyan puhább pástétomszerű kölyök cicakonzervet adni, mint amilyen például az Isapet nedves macskatáp kínálatában is kapható 32%-os hústartalmú Fit Active Cat Junior Lamb & Beef. Az ebben megtalálható marha- és bárányhús kiválóan alkalmas az állatok izomtömegének növelésére, az alma pedig számos ásványi anyag, vitamin és rost forrása.

Első körben csak kis mennyiséget rakjunk ki nekik belőle, hiszen hozzá kell szokniuk az új állaghoz és az ízekhez! Előfordulhat, hogy kezdésnek csak belenyalnak párszor, idővel azonban mindenképpen megszokják, és megszeretik majd az ízét.

De ha netán mégsem, akkor megpróbálhatjuk azt is, hogy kezdetben kölyöktejet keverünk az eledelhez, és ennek az arányát minél előbb elkezdjük csökkenteni, hogy a picúrok nehogy túl sok energiát vegyenek magukhoz az étkezések során.

Szép fokozatosan növelhetjük az adagot 

Azt azonban nem árt szem előtt tartani, hogy hiába nagy a kiscicák étvágya, az emésztőrendszerük ebben a korban még nincsen teljesen kifejlődve. Ezért kell beiktatni számukra inkább több, kisebb étkezést a nap folyamán, még akkor is, ha mondjuk ez 20-szor történik meg.

Etetés 8 hetestől 3 hónapos korig

Ebben az időszakban a kiscicák szép lassan megbarátkozhatnak már a száraztáppal is, amelynek a kiválasztása során az összetételre kiemelt fókuszt kell helyeznünk, ha azt szeretnénk, hogy egy egészséges, vasgyúró bársonytalpú legyen a háznál. 

Fontos a nagy mennyiségű hústartalom, mivel az esszenciális fehérjeépítő aminosav, a taurin a húsokban van természetes formában jelen, amely olyannyira létfontosságú a macskák számára, hogy a hiánya szívbetegséghez és retinakárosodáshoz is vezethet, vagyis akár meg is vakulhat a cica. 

Továbbá nem árt szem előtt tartani még azt is, hogy a választott táp tartalmazza mindazokat a tápanyagokat, amelyek támogatják a kicsik immunrendszerét, és apró szemekből álljon.

Befejezésképpen egy jó tanács a gazdiknak

Ami minket illet, mi azt javasolnánk, hogy a cicák etetése 80%-ban száraztápon alapuljon, mivel amellett, hogy minden jóságot tartalmaz, amire a kis cirmosoknak szüksége van, a fogkő kialakulása ellen is harcol. 

Mellé pedig adhatunk egy kis nasit, vagy feltétként a száraz tápon konzerves eledelt. Abban az esetben viszont, ha az utóbbit választjuk, akkor a cirmikék fejadagjából kicsit vissza kell vennünk, nehogy elhízzanak.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...