Saját KB bal
Saját KB jobb

Japán a konyhádban – így használd az udon tésztát

Japán tészta? Akkor ramen! Ez koránt sincs így, és a tévhittel ellentétben nem csak az olasz nép eszi tonnaszámra a tésztaféléket, hanem bizony Japán lakói is. Aki érdeklődik a szigetország kulináris élményei iránt, annak ajánljuk figyelmébe alábbi cikkünket.

Ma már szinte minden nagyobb városunkban találunk egy-két japán tematikájú éttermet, melyek több-kevesebb sikerrel becsempészik az ebéd- vagy vacsoraidőbe a távol-keleti sziget gasztronómiáját. Ha nekünk is van kedvenc japán fogásunk, de nem szeretnénk mindig étterembe járni, ugyanakkor szívesen kísérletezünk otthon a különböző konyhák fogásaival, vegyünk a Vital-maxnál egy csomag tésztát alapnak és indulhat a főzés!

Mit tudunk a japán gasztronómiáról?

Japán sokkal több, mint halak és sushi, ezt bizonyára tudja vagy sejti az is, aki idáig eljutott a cikkben. Az ország étkezésének alapjait az alábbi pontok mentén képzelhetjük el:

  • A rizs alapvető étel, de ők nem köretként fogyasztják, mint mi, hanem az étkezés középpontjában áll, mint alapvető táplálékforrás. 
  • A halak és a zöldségek hasonlóan fontosak, ez azért alakult így, mert a buddhista vallás miatt Japánban csak az utóbbi évszázadokban lett elfogadott, hogy húst fogyasszanak. 
  • A szójaszósz és a tengeri alga olyan lényeges náluk, mint nálunk a vegeta vagy a só.
  • A japán konyha jellegzetes fogásai között sok tésztaételt találunk, a legelterjedtebbek közé tartozik a ramen, a soba, a somen és az udon. Ezeket még az országon belül tájegységenként is más- és másféle módon készítik el. 
  • Nagy a hangsúly a szezonális hozzávalók használatán, és mindig friss és minőségi alapanyagokból készülnek az ételeik.
  • A magyar szokásoktól eltérően inkább több kisebb fogás kerül az asztalra, sokszor egyszerre, és nem az előétel-főétel-desszert sorrendben. Inkább azt részesítik előnyben, hogy válogathatnak a textúrák és ízek között, mintha egy svédasztal lenne.

Az udon tészta

A búzalisztből készült udon tészta egy vastagabb tésztafajta, amit ragacsos, gumiszerű ételként kell elképzelni. Megpróbálkozhatunk az otthoni elkészítésével is, bár ezt csak a bevállalósoknak ajánljuk, mert nagyon nehéz gyúrni és nyújtani az állaga miatt. Félkész állapotban viszont az ázsiai üzletekben gyakran beszerezhetjük.

Levesbetétként is fogyasztható, illetve szószokkal megspékelve főételként is kiváló, ehetjük hidegen és melegen, és illik hozzá a vaszabi, szezámmag, szójaszósz, gyömbér.

Sült vagy pirított udon tészta receptje

Egy csomag udon tésztát főzzünk meg gyöngyöző vízben, majd ha leszűrtük, rakjuk félre hűlni. Vágjunk fel csíkokra zöldségeket (kaliforniai paprikát, káposztát, zöldhagymát, lilahagymát, amit csak szeretünk), kockázzunk fel csirke- vagy marhahúst, esetleg bacont, és dobjuk be őket egy serpenyőbe pirulni.

Közben szójaszószt, barna cukrot, sót, borsot, curry-t, gyömbért, chilit és fokhagymát keverjünk össze, ez lesz a szószunk. A megpirított húst és zöldségeket keverjük át alaposan, mehet rá a szósz, végül a tészta is. Tálaljuk forrón!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...