Saját KB bal
Saját KB jobb

Honnan tudjuk, hogy ideje cserélni a laptop akkumulátorát?

A laptopok egyik legfontosabb alkatrésze az akkumulátor. Ennek az eszköznek a segítségével tudjuk egyáltalán magunkkal hordozni a készüléket. Ha nem figyelünk oda az állapotára, akkor rövid időn belül elérhetjük azt, hogy a laptop sokkal kevesebb ideig fogja bírni töltés nélkül. Az akkumulátor “halála” azonban egyszerűen megelőzhető.

Mire kell figyelni a laptop használata során?

Ma már az operációs rendszerekben is találhatóak olyan funkciók, amelyek segítségével folyamatos visszajelzést kaphatunk a készülék akkumulátoráról. Természetesen akkor sem kell pánikba esni, ha mindenképpen cserére van szükség. A laptop akkumulátor könnyedén beszerezhető például a Laptopszaki oldaláról, de még mielőtt ezt a lépést meg kellene ejteni, érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy az akku minél hosszabb élettartammal rendelkezzen.

A Windows például folyamatosan tájékoztat minket arról, hogy az akkumulátor milyen töltöttséggel rendelkezik. A 7-es verziótól kezdve pedig egy olyan funkció is elérhető, ami figyelmeztet minket, ha probléma van a töltéssel. Ezt egy piros X fogja jelezni számunkra, ha felnyitjuk a tálca értesítési ikonját. Ha nem lehetséges a töltés vagy éppen csere válik indokolttá, azt is meg tudja nekünk mondani a funkció. 

Fontos azonban kiemelni, hogy ez nem minden esetben lesz helytálló. Ajánlott mindig utánajárni részletesen a dolognak. Az akkumulátorok folyamatosan használódnak. Az elhasználódottság kifejezése nem ismeretlen a felhasználók számára. Tulajdonképpen ez azt mutatja meg, hogy a névleges kapacitásnak éppen hány százalékán áll az akku. Ha az elhasználódottság például 30%, akkor a gyári teljesítőképességnek csupán a 70%-a áll rendelkezésre.

Sokat tud segíteni egy rekalibrálás

Ez lényegében azt jelenti, hogy 100%-os töltöttségről 0%-ra merítjük az akkumulátort, majd újra 100%-ra töltjük. Ilyenkor jegyzi meg a Windows az akku kapacitását és pontosabb visszajelzéseket tud róla adni. A manuális rekalibrálás egy egyszerű folyamat. Fel kell tölteni a laptopot teljesen, majd a töltőt hagyjuk csatlakoztatva 2 órán keresztül. Ki kell kapcsolni az energiatakarékos üzemmódot. Fontos beállítani azt is, hogy ha eléri a kritikus pontot a töltöttség, akkor se tegyen a Windows semmit.

Kihúzzuk a töltőt, megvárjuk amíg lemerül és kikapcsol a laptop, majd ismét csatlakoztatjuk a töltőt.

Mi a teendő, ha elkerülhetetlen a csere?

Akkor sem kell pánikba esni, mivel ma már könnyedén beszerezhető az új darab. Fontos azonban, hogy odafigyeljünk, mégis milyen kiegészítőt választunk. Érdemes elkerülni az utángyártott akkumulátorokat, mivel azok nem jelentenek biztos megoldást. Az univerzális termékek sem megbízhatóak, gyakran nem kompatibilisek az adott készülékkel.

A legjobb, ha olyat választunk, ami megegyezik a laptop márkájával és a gyári akkumulátorral, amit éppen le akarunk cserélni.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...