Ha cicád van, akkor mindenképpen védekezz az élősködők ellen!

Akár benti, akár kinti macskáról van szó, az élősködők elleni védelem elengedhetetlenül szükséges. A cicákban a leggyakrabban bolhákat, tetveket, kullancsokat, atkákat találhatunk, melyek akár meg is betegíthetik kedvencünket. 

Ezek a paraziták visszavetik a kiscica fejlődését, megnehezítik az életét, az állandó vakarózás miatt pedig folyamatos diszkomfortérzetet okoznak a számára. Éppen ezért nem szabad elmenni a téma mellett, hanem oda kell figyelni arra, hogy az állat bundája és bőre tiszta és kórokozómentes legyen!

Az élősködők megnehezítik a mindennapi életet!

A cica egészsége fogja a kárát látni annak, ha nem vesszük észre időben azt, hogy bolhás, atkás, vagy más parazita támadta meg. Szerencsére meg is lehet előzni ezeket a fertőzéseket, ehhez pedig a TopDogMarket élősködők elleni termékeit tudjuk segítségül hívni.

Ha pedig már megtörtént a baj, akkor minél hamarabb irtószerre van szükség, és a legtöbb esetben nem csupán a macskát, de a lakást is fertőtleníteni kell, főleg azokat a részeket, ahol szívesen tartózkodik az állat.

A kiscicák védelme

Fiatal állat esetén leszűkül a használható szerek köre. 8 hetes kor előtt tilos nyakörvet vagy cseppet használni, ezért, ha egy ilyen fiatal állat lesz fertőzött, akkor spray-t kell ráfújni, ezzel tudjuk elpusztítani a bundájában lévő élősködőket. Ha fiatal cica kerül hozzánk, akkor mindig ellenőrizzük le, hogy nem bolhás-e, hiszen a folyamatos vérszívás teljesen legyengítheti az állatot, és a gyenge immunrendszer miatt nem fog tudni más betegségeknek sem ellenállni.

A nyakörvek

A macskák esetében a bolha-kullancs nyakörv egy igen kedvelt megoldás. Ezek általában 4-6-8 hónapig tartják távol az élősködőket, ez idő alatt védett lesz a kedvencünk. Választhatunk vízálló változatot is, illetve létezik olyan megoldás, amely önoldó, vagyis ha kijárós a cica és felakadna a nyakörv egy kerítésre, akkor az automatikusan elszakad, így védve meg az állat életét.

A permetek

Ezek a szerek bolhák, kullancsok és szőrtetvesség esetén alkalmazhatók, mégpedig oly módon, hogy az állat szőrére kell őket fújni úgy, hogy azt jól átnedvesítsék. Előnyük, hogy már 2 napos kortól alkalmazhatók, és a kezelés után 2-3 hónapig hatásosan riasztják el ezeket a kártevőket.

A spot-on cseppek

Ezeket a készítményeket a macska nyakára kell cseppenteni, melyek nagyon gyorsan hatva pusztítják el a kullancsokat és bolhákat. Külön előnyük, hogy környezeti védelmet is biztosítanak, vagyis megsemmisítik a petéket ott, ahol az állat tartózkodik.

Környezetkezelés

Ha a bolhák elszaporodtak az állatban, akkor nagyon valószínű, hogy a bundájáról a környezetbe is kikerültek a peték és a kifejlett egyedek. Ilyenkor erre specializált szerrel be kell fújni, vagy le kell szórni azokat a helyeket, ahol az állat tartózkodik, a szőnyeget, a kanapét, a réseket. Ezek a szerek képesek elpusztítani ezen élősködők többféle fejlődési fázisban lévő egyedeit.

Legjobb a megelőzés! Ne várd meg azt, hogy megjelenjenek kedvenced szőrében, tégy ellenük előrelátóan!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...