Saját KB bal
Saját KB jobb

Tényleg létezik fertőző rákos megbetegedés a kutyáknál?

A kutyák fertőző nemi daganata olyan fertőző daganat típus, amelyek közvetlen érintkezés útján terjed a kutyák között. A fertőzést a kutyák általában szexuális úton kapják meg. Ugyanakkor, az érintett szövettel való közvetlen érintkezés is lehetővé teheti a rákos sejtek átvitelét. Ha a sejtek átkerülnek, az érintkezési területen daganattá fejlődnek. Azaz, ha a kutyánk megszagolja vagy megnyalogatja egy fertőzött kutya nemi szervét, az elméletileg elég lehet ahhoz, hogy ő is megfertőződjön és kialakuljon nála a rákos daganat.

A kutyák fertőző nemi daganatai általában a péniszen vagy a szeméremtesten lévő kis csomóként indulnak. A csomó gyorsan növekszik, ami irritációhoz vezet. Ez arra készteti a kutyát, hogy megnyalja az érintett bőrfelületet. A nyalogatás további irritációt okoz, ami vérzéshez, szivárgáshoz és bűzös szaghoz vezet. A nemi szervek nem az egyetlen terület, ahol a kutyák fertőző rákos daganatot kaphatnak. A daganatok az arcon, az orron és a szájban is kialakulhatnak, miután a kutyák megszaglásszák más, a betegségben szenvedő kutyák nemi szerveit.

Egyes kutyáknál csak az orrukban és a szájukban alakul ki daganat. A Cambridge-i Egyetem kutatói nemrégiben publikáltak egy cikket, amely szerint „a kan kutyáknál négyszer-ötször nagyobb a primer oronazális rákos daganat kockázata, mint a nőstény kutyáknál”. A kutatók egy 10 év alatt összeállított adatbázist használtak fel, amely közel 2000 diagnosztizált esetet tartalmazott. Az eseteket leszűkítették azokra, amelyek csak orr- és szájüregi daganatot érintettek. Ennek, az összesen 32 esetnek több, mint nyolcvan százaléka (27 eset) kan kutyáknál fordult elő.

Hogyan különböztethetjük meg a kutyák fertőző nemi daganatait más csomóktól és dudoroktól?

A diagnózis alapja a kutya élettörténete, fizikális vizsgálat, és szövetmintavétel. Ezeket állatorvos végzi. A kóborolni engedett, kóbor kutyákkal érintkező vagy nem ivartalanított és szexuális életet élő kutyák esetében magasabb a megbetegedés kockázata. A daganatok megjelenése és elhelyezkedése is árulkodó jel. A nemi szerveken lévő szabálytalan, fekélyes elváltozások máskülönben viszonylag ritkák, ezért gyanúra ad okot, ha ilyet észlelünk.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/dog-cancer-sniffing-butts-tvts; Kép: Photo by Prathyusha Mettupalle: https://www.pexels.com/photo/funny-dogs-sniffing-each-other-3062988/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...