Saját KB bal
Saját KB jobb

Mire jó a gumikábel?

Azt gondolnánk, hogy a háztartásokban PVC kábelekből van a legtöbb, ami talán igaz is, de gumikábelek alkalmazására is szép számmal akad példa.

Lehet, nem is tud róla, de bizonyára tartott már a kezében ilyen vezetéket, amikor frissen vásárolt háztartási eszközt, például mosó- vagy szárítógépet szedett ki a csomagolásból, és a szépen összetekert tartozékot – megfelelő előkészületek után – a dugaljhoz csatlakoztatta.

Talán még emlékszik is rá, milyen szépen lehetett illeszteni a bútor vonalához, nem tört, nem sérült igazgatás közben.

Miben más a gumikábel?

A leginkább jellemző tulajdonsága ennek a kábeltípusnak, hogy könnyen hajlik, ruganyos kialakítású, jól bírja a fizikai terhelést, húzást, hajlítást, bizonyos mértékben még az ütéseket is. Legyen a Vilszershop partnere, és az Ön által rendelt tételeket már másnap leszállítják ingyenesen, telephelyére vagy a munkavégzés helyszínére.

Olyan esetekben lehet rájuk elsősorban szükség, ahol egy bizonyos berendezés áramellátó kábelét gyakran kell hajlítani, vagy magát a gépet rendszeresen elmozdítják, esetleg UV- vagy ózonterhelés érheti. A háztartásban legtöbbször sütők, főzőlapok, mosó- és szárítógépek fontos kiegészítői, de mindenféle ipari gépeket is gyakran szerelnek szükség esetén ilyen kábellel.

A gumikábelekkel összehasonlítva a polivinil-klorid, azaz ismertebb nevükön PVC kábelek merevebb kivitelűek. Jó elektromosszigetelő-képességüknek köszönhetően ezeket telepítik leginkább falba a sztenderd elektromos hálózatokba, ahol a vezetékek nincsenek kitéve külső fizikai hatásnak. 

Olaj és zsír

A gumikábelek nagy előnye, hogy kiválóan teljesítenek szennyeződésekkel terhelt ipari közegben is, mivel jól ellenállnak a zsírnak, olajnak és jó pár más vegyi anyagnak. A gumiborításnak köszönhetően a kábel ilyen környezetben is remekül teljesít, hosszabb élettartam várható tőle, mint PVC borítás esetén. Ezért kedvelt választás műhelyekben, üzemekben, gyárakban.

Egyéb alkalmazások

Ez a kábeltípus kültéren is bizonyított, kerti elektromos eszközök, világítótestek, elektromos grillek esetében remekül funkcionál tápkábelként.

Ezenkívül mindenféle mobil, szállítható ipari gépek, emelők, szállítószalagok esetében is gumikábellel oldják meg legtöbbször az áramellátást.

Az, hogy adott esetben milyen borítás lesz a befutó – PVC vagy éppen gumi –, projektje válogatja, pontosabban a szakember helyzettől függően esetenként mérlegeli.

Viszont ha gyakori hajlítással, mozgatással, külső fizikai hatással, pláne zsíros, olajos szennyeződéssel kell számolni, akkor mindenképpen érdemes lehet gumiborítású kábelben gondolkodni, a klasszikus falon belüli telepítés esetén nem éri meg feltétlenül a plusz anyagi ráfordítást.

Minden esetben érdemes kikérni szakember segítségét, aki az összes fontos körülményt mérlegelve tud villanyszerelési projektjével kapcsolatban optimális javaslattal élni.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...