Saját KB bal
Saját KB jobb

A sokoldalú kötött anyagok – mire figyeljünk a varrás során?

A kötött anyagok nem véletlenül olyan népszerűek, különösen a hidegebb időszakban választjuk őket előszeretettel. Jólesik a puhaságuk, kellemes meleget adnak, ugyanakkor divatosak, stílusosak is lehetünk általuk. Hogyan dolgozzunk velük, mi mindent varrhatunk belőlük?

Mit érdemes tudni róluk?

A kötött anyagok beszerzése rendkívül egyszerű, a K-ELME kínálatában elérhető hurkolt kelmékből bőségesen válogathatunk.

Ezen anyagok jellemzője, hogy egymásba hurkolódó fonalakból készülnek, ezáltal rugalmasak, ugyanakkor további előnyük, hogy kevésbé bomlanak, ilyen például a plüss, a jersey, a minky, a passzé, valamint a polár.

Ami pedig a felhasználásukat illeti, szinte bármit készíthetünk belőlük: például zakót, blézert, blúzt, szoknyát, pulóvert, mellényt, kabátot.

  • A polár kifejezetten sportöltözék varrásához ideális, mivel nagyon jól megtartja a meleget, kellemes viseletű, ráadásul kiválóan elvezeti a nedvességet.
  • A mikropolár még kiválóbb minőséget képvisel, mindez a gyártása során felhasznált fonal vastagsága, finomsága terén nyilvánul meg.
  • Optimális választás a minky, ha babaholmik készítése a cél, ugyanakkor nemcsak a kicsik számára kínál nagyszerű opciót, hiszen nem gyűrődik és vasalni sem szükséges.
  • A plüssvelúr sem maradhat ki a sorból, ha ágytakarót, díszpárnát vagy épp csősálat varrnánk, vegyük számításba.

Mire ügyeljünk a varráskor?

A velük történő munka örömteli, mivel a szélük nem hajlamos bomlásra, ez jelentősen megkönnyíti a dolgunkat. A teljes munkafolyamat lényegében szabás-illesztés-varrás, néhány alapvető tanácsot azonban érdemes megfogadni.

Az egyik, hogy a kötött anyagokhoz Interlock varrógép ajánlott, amellyel 4, illetve 5 szállal is gond nélkül dolgozhatunk. A varratszélesség esetében 6-7 mm-rel javasolt kalkulálni, de nyugodtan 1 cm-rel is számolhatunk, ha biztosra mennénk.

Akkor sem kell elkeseredni, ha nincs birtokunkban Interlock varrógép, a háztartásival is varrhatunk kötött holmikat, még ha a varráskép nem is lesz annyira profi, azért a végeredmény biztosít majd minket arról, hogy megérte belefogni.

Fontos kitétel, hogy rugalmas öltést válasszunk, érdemes a sűrű, keskeny cikcakkos öltés mellett dönteni.

A rugalmas öltés alapfeltételei

Először is, a megfelelő minőségű cérna kiválasztása alapvető, lehetőleg poliészter, például az Amann Belfil, amely nem szakad, mint a pamut, ugyanakkor az is lényeges, hogy milyen hosszúságú.

Egyenes öltésnél általában ugyanannyi a felhasználandó mennyiség, mint amilyen hosszú maga az öltés, azonban ez túl feszes lenne, ezért is fontos, hogy olyan öltéssel dolgozzunk, amely során a tű jobbra-balra vagy előre-hátra ölt.

Reméljük, meghoztuk a kedved a kötött holmik készítéséhez, vágj bele mielőbb, és alkoss csodálatos ruhakölteményeket, babakellékeket, lakberendezési kiegészítőket!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...