Saját KB bal
Saját KB jobb

Milyen feeder orsó a legjobb távoli dobásokhoz?

Mennyit adhat hozzá egy minőségi feeder orsó a távoli dobások pontosságához és kivitelezéséhez? Milyen fizikai paraméterek lehetnek kulcsfontosságúak ahhoz, hogy akár 100 méter feletti távolságokat is meg tudjunk dobni?

Ha valaki bent a vízterület távolabbi részén szeretne feeder technikával pontyot vagy amurt fogni, neki bizony választ kell találnia ezekre a kérdésekre. Ehhez biztosít praktikus támpontokat a bejegyzés tartalma, remélhetőleg nagy segítséget jelentve a választáshoz.

Milyen szerepe van egy feeder orsónak a távoli dobások kivitelezésében?

Meglehetősen fontos, majdhogynem ugyanakkora, mint a horgászbotnak. Elvégre pontosan erről a szerkezetről kell gond nélkül leperegnie a damilnak abban a pillanatban, ahogy a dobás megtörténik.

Többek között a Damil.hu feeder orsó választékában elérhető távdobó kivitelek is ennek megfelelő kialakítást kaptak. Eleve nagyobb a méretük, szélesebb a dobjuk, hogy a 100 méter feletti távokat is el lehessen érni.

A méretnek egyébként nagyon is megvan a maga jelentősége. Aki 80-100 méteren túli távokra szeretne horgászni, 5000-es méret alatt nem tanácsos gondolkodnia. De sokkal inkább 6000-es vagy 6500-as lesz az ideális választás.

Milyen egy jónak számító távdobó feeder orsó?

Már első fogásra is érezni lehet rajta, hogy minőségi anyagokból állították össze. Különösen a háznál és a rotornál van ennek kiemelt jelentősége. Hogy egy példát említsünk, a kiválónak számító Trabucco Virtus XF Distance modellek X-Tra Trough Graphite felhasználásával készülnek.

Sokat számít a dobások pontosságát és távolságát illetően a zsinór egyenletes és könnyű futása is. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, ideális esetben legalább 7 darab golyóscsapágy dolgozik a szerkezeten belül.

Persze a golyóscsapágyak hosszabb távon akkor érnek valamit, ha nem túl érzékenyek a külső behatásokra. Emiatt jól meg kell nézni, hogy lehetőleg két oldalról a szennyeződések ellen is védve legyenek.

Elsőfékes, hátsófékes vagy nyeletőfékes kivitellel járhat jobban az ember?

Ki-ki maga el tudja dönteni, melyik áll kézre leginkább. Sokkal fontosabb kérdés, hogy a szerkezet felépítését tekintve a kapcsolható visszaforgásgátló görgős csapággyal legyen ellátva.

Hasonlóképp lényeges faktor a minél tökéletesebb zsinórfektetés. A fentebb már említett Trabucco Virtus XF Distance távdobó feeder orsóknál ezt lassú dobemelés teszi lehetővé, plusz az úgynevezett Slow Oscillation System (S.O.S.) is rásegít.

Innentől kezdve már csak az a kérdés, kinek mi férhet bele a lehetőségeibe anyagi szempontból. Jó hír, hogy ma már akár alacsonyabb, de komolyabb árfekvés mellett is lehet olyan modellt találni, ami tökéletesen passzol a használat jellegéhez. Mindegy, hogy verseny körülményekhez, vagy normál hétköznapi pecához keres valaki.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...