Saját KB bal
Saját KB jobb

Mi az a hisztrionikus személyiségzavar, és mit érdemes róla tudni?

Borderline, nárcisztikus vagy antiszociális személyiségzavarról már mindenki hallott, sőt, mára már a köznyelvbe beépülve használjuk is ezeket, többé-kevésbé helyesen. A hisztrionikus személyiségzavar is ezek mellett található meg a DSM 5-ben, ám jóval kevesebben ismerik.

A “drámakirálynő” viszont egy elég jól ismert kifejezés, és azonnal rámutat két dologra is. Az egyik, hogy ez a személyiségzavar a feltűnősködéssel, drámázással kapcsolatos, a másik pedig az, hogy elsősorban nőkre jellemző a köznyelv szerint. 

A hisztrionikus személyiségzavar nem csak a nőket érinti

Az Onlinepszichológus.net blogjában részletesen is megismerhetjük ezt a pszichés betegséget. Sokáig kizárólag a női nemnek tulajdonították, ám bebizonyosodott, hogy körülbelül egyforma mértékben érintett mindkét nem, népességet tekintve pedig 2-3%-os előfordulási arányt valószínűsíthetünk.

Milyen viselkedés a jellemző?

A hisztrionikus személyiségzavarban szenvedők kiszámíthatatlanul viselkednek, állandó drámai elemekkel színezve a hétköznapokat. Tudni érdemes ugyanakkor, hogy ez a folyamatos intenzív érzelmi állapot kedvezőtlenül hat a társas- és a párkapcsolatra egyaránt.

Önértékelésük alacsony, ám ezt igyekeznek nem megmutatni. Ha párkapcsolatuk van, ritka szexuális együttlétek jellemzik, ám közben gyakran folytatnak viszonyt másokkal. Előszeretettel választanak ehhez szintén foglalt társat, lételemük a csábítás.

Mi kell a diagnózishoz?

Természetesen egy szakember egyértelművé tudja tenni a kérdéses helyzetet, de vajon mikor gyanakodhatunk arra, hogy hisztrionikus személyiségzavarral állunk szemben?

Fiatal felnőtteknél már megszülethet a diagnózis, ám fontos tisztában lenni azzal, hogy ez a zavar a teljes személyiségre kihat. Ahhoz, hogy hisztrionikus személyiségzavarról beszélhessünk, minimum 5 állításnak igaznak kell lennie az alábbi jellemzők közül.

A hisztrionikus személyiségzavar jellemzői

Az egyik, hogy mindig a figyelem középpontjába igyekszik kerülni, ha ez nem sikerül, akkor mélabússá vagy akár haragossá is válhat. Az érzelmi világa egy hullámvasútra emlékeztet, de sok esetben még az identitása is bizonytalan.

Szívesen viselkedik kihívóan és csábítóan, imád flörtölni. Ezekhez igazodik a külső megjelenése is, ami nem követi a fő divatáramlatot, s ami egy fontos eszköz a figyelem megszerzéséért vívott küzdelemben. Fontos számára, hogy mások milyen véleményt alkotnak róla.

A semmitmondás nagymestere, szívesen tartja fent a hangulatot csacsogással. Emellett a legapróbb történéseket is képes hatalmas drámává növeszteni. Más emberek, valamint az éppen meglévő körülmények nagy hatással vannak rá. 

Jellemző rá, hogy sokkal bensőségesebbnek éli meg a kapcsolatait, mint ahogy azt a partnere érzi. Barátait gyakran váltogatja, hogy megőrizze központi pozícióját.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...