Saját KB bal
Saját KB jobb

Mikor szükséges anyajegyszűrésre bejelentkezni?

Bőrünk az egyik legváltozatosabb szervünk. Ezen a sokrétű felületen találhatóak kisebb-nagyobb elszíneződések vagy más formájú bőrhibák, melyek közül az anyajegy szinte valamennyiünk bőrén jelen van.

Az orvosi nevén melanocita molekuláris néhány darabját már születésünkkor magunkon viseljük. Gyermekkorban is kialakulhat néhány, de a későbbi anyajegyek megjelenése már a fényhatás és az életkor hatására keletkezhet. Az Aesthetica Orvosi Központ szakvizsgálatai között a bőrgyógyászat az egyik legnépszerűbb, ahol az anyajegy szűrésen minden egyes melanocita átvizsgálásra kerül. 

Minderre azért van egyre nagyobb igény, mert az elmúlt 20 évben duplájára emelkedett a melanoma kialakulása, mely a bőrdaganatok egyik legismertebb típusa, és elsősorban a festékes anyajegyekből képződhet. Arról, hogy pontosan milyen vizsgálatokra kerül sor az anyajegy szűrésen, cikkünkben bővebben olvashatsz.

Az anyajegyről

A köztudatban ismert név alapján azt feltételezhetjük, hogy édesanyánk által örökölt foltokról van szó, és a néphiedelem szerint is a várandósság második felében, az anyukát ért hatások mutatkozhatnak meg sötét anyajegyek formájában az újszülött bőrén. A tévhitek ellenére nagy valószínűséggel a pigmenttermelő sejtek hibás működése miatt jelennek meg a bőrön ezek a foltok.

A legtöbb esetben a jóindulatú festékes anyajegyek kevés eséllyel alakulnak rosszindulatú daganattá, a melanoma általában újonnan képződik. Ezért fontos minél többször magunkat is átnézni, ha újabb sötét pötty vagy amorf forma látszik a bőrön, érdemes mielőbb bőrgyógyászt felkeresni.

A vizsgálatról

Az anyajegyek otthoni vizsgálata nem mindig egyszerű feladat, hiszen vannak testrészeink, melyekre nincs igazán rálátásunk még tükör segítségével sem. Ezért érdemes évente legalább egyszer felkeresni egy bőrgyógyászt, aki alaposan megvizsgálja testünket. 

Általában a tapasztaltabb orvosok már első ránézésre el tudják dönteni, hogy az anyajegy veszélyes-e vagy sem, de speciális dermatoszkoppal is megvizsgálják azokat. Az eszköz segítségével diagnosztizálják az esetleg eltávolítandó anyajegyeket.

Készülj fel, hogy a vizsgálat során a hajas fejbőrtől egészen a talpadig átnézi a bőrödet a szakorvos. A gyors, alig 15 perces eljárás alatt megállapítja, hogy milyen típusú anyajegyeid vannak. Három fajtát különböztetünk meg: az első teljesen normális, a második fajta esztétikai szempontok miatt eltávolítandó, a harmadik típusba azok tartoznak, melyeket muszáj leszedni.

A vizsgálat után

Az anyajegyszűrés végeztével a kezelőorvos és a páciens együtt döntik el, hogy az anyajegyet plasztikai sebész távolítsa-e el. Ez általában olyan esetekben fordul elő, ha arcon vagy jól látható testrészen található az elváltozás. A beavatkozásra helyi érzéstelenítéssel, kimetszéses módszerrel kerül sor. 

Érdemes tudni, hogy mielőbb fel kell keresned a bőrgyógyászt, ha egy meglévő anyajegyed mérete, formája, színe kezd változni, vagy apróbb nyúlványai lesznek, esetleg megsérül.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...