Saját KB bal
Saját KB jobb

Fedezd fel a várost játszva egy szabadtéri szabadulószobával

A nyárral együtt megérkezett a szép idő, amikor a városi élet rohanó tempóját egyre nehezebb elviselni. Ilyenkor kikapcsolódásra, szórakozásra vágyunk, és egyre több időt töltünk a szabadban is. De milyen programot keressünk, ha társaságban szeretnénk jól érezni magunkat?

Évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek a szabadulószobák, de mi lenne, ha ezeket az izgalmas, logikai kihívásokat zárt helyszínek helyett kültéri környezetbe helyeznénk? Ezt az élményt nyújtják a szabadtéri szabadulószobák Budapesten, valamint az ország nagyobb városaiban.

Mi is az a szabadtéri szabadulószoba?

Egy izgalmas kalandjátékról beszélünk, melyben a vállalkozó kedvű résztvevőknek a várost járva kell rejtvényeket, feladványokat megoldaniuk, és különböző feladatokat teljesíteniük. Ehhez csak egy okostelefonra, mobilinternetre, valamint egy jó társaságra van szükség, hiszen a játék csapatban a legszórakoztatóbb.

A játékosok telefonon megkapják az első utasítást, nyomot és a helyszínt, ahonnan elindulhatnak, majd a hagyományos szabadulószobákhoz hasonlóan nyomozni, kutatni kezdenek, amíg meg nem találják a következő megoldandó rejtélyt. A játék célja rendkívül változatos: az egyik helyszínen kincset kereshetünk, máshol egy vírus terjedését állíthatjuk meg, vagy éppen az örök élet titkát kutathatjuk. Ennek során egyre mélyebbre hatolunk a város szívében, és olyan helyeket fedezhetünk fel, amelyeket korábban észre sem vettünk volna.

A szabadtéri élmény mindig egy behatárolt területen – a Margitszigeten, a Budai Várban, vagy éppen a Gellért hegyen – zajlik, melynek előzetes ismerete nem szükséges a feladat megoldásához. Turistáknak jó lehetőség ez a város megismerésére, a helyi lakosok pedig új perspektívából láthatják lakóhelyüket. A környezet ismereténél sokkal fontosabb a megfigyelőképesség, a kreativitás, és nem utolsósorban a csapatmunka: megtanulhatjuk, hogyan kell együttműködni, információkat megosztani egymással, és a csapattagok egyéni kvalitásait kihasználni a megoldás megtalálása érdekében.

A játék időtartama változó, alapvetően néhány óra szokott lenni, ez azonban nagyban függ a feladattól, de főképp csapatunk gyorsaságától.

Kinek ajánljuk a szabadtéri szabadulószoba kipróbálását?

Erre a kérdésre a rövid válaszunk az, hogy mindenkinek, és bárkinek. Nincs akadálya annak, hogy megkíséreljük a feladatokat egyedül végrehajtani, azonban mindenkinek más az erőssége, ezt pedig csapatban aknázhatjuk ki a legjobban.

A szabadtéri szabadulószoba remek lehetőség baráti társaságoknak, akik már unják a szokásos péntek esti programot: az összeszokott csapat új kihívásokkal kerül szembe, amikor tagjai egymással együttműködve próbálják megfejteni a rejtélyeket. Kiváló program lehet például egy születésnapi bulira, de a legény- és lánybúcsúknak is emlékezetes állomása lesz.

A program alkalmas csapatépítésre is, így tökéletes például egy céges rendezvény lebonyolítására. A játék segíthet erősíteni a kollégák közti kapcsolatot, ösztönözni a kommunikációt, és remek lehetőség arra, hogy a munkatársak egy délután erejéig elhagyják irodájukat. Ugyanígy tanulságos program lehet középiskolásoknak, egyetemistáknak, hiszen a diákok játék közben kipróbálhatják kreativitásukat, problémamegoldó készségüket, és képességüket az együttműködésre.

A szabadulószoba játékmenete és nehézségi szintje változhat, így érdemes olyan helyszínt választani, amely a csoport érdeklődési köréhez, képességeihez igazodik. Így remek családi program is lehet belőle, melynek során a gyerekekkel együtt gondolkodhatunk a feladatok megoldásán. De a kalandjáték kiváló lehetőség lehet kutyás társaságok számára is, hiszen a szabadtéri szabadulószoba budapesti helyszíneinek nagy része velük is bejárható: kedvencünk a megfelelő útvonal megtalálásában is segítségünkre lehet.

Ajánljuk tehát mindenkinek, aki szereti az izgalmas kalandokat, kihívásokat, élvezettel veti bele magát az újdonságokba, és szeretné lakóhelyének, városának egy új oldalát is megismerni.

Milyen egyéb lehetőségeink vannak?

Ha a szabadtéri szabadulószobával megismerkedtünk, és társaságunk további programokra vágyik, számos csapatépítésre alkalmas lehetőség közül választhatunk.

Budapest rejtett szépségeit tematikus szervezett sétákon, városvezetéseken is megismerhetjük. Ennek során kísérővel vagy fülbemondóval járhatjuk végig a várost, és rengeteg téma közül válogathatunk: lehet az egy különleges épület vagy műemlék bejárása, egy kerület eldugott szépségeinek felfedezése, de találunk étel- és italkóstolással egybekötött gasztrosétákat is.

Barátainkkal ellátogathatunk kalandparkokba, ahol különböző akadálypályákat kell teljesíteni úgy, hogy csapatunk összedolgozik, egymást segítik a tagjai. Találunk kifejezetten gyerekeknek vagy felnőtteknek szóló parkokat is, így ez minden korosztálynak kiváló programlehetőség lehet.

Hosszú évek óta kitartóan hódít Magyarországon is a geocaching játék, melynek során GPS segítségével, a koordináták ismeretében kell megtalálni valamely érdekesség, látnivaló közelében elrejtett geoládát. Ebben apró ajándékokat találunk, melyből egyet magunkkal vihetünk – cserébe pedig mi is ott hagyunk valamit a következő kincskeresőnek.

Minden adott a szabadtéri szórakozáshoz

Láthatjuk, hogy a kimozdulási lehetőségeknek csak a képzeletünk szabhat határt. Válasszuk a szabadtéri szabadulószobákat Budapesten vagy vidéken, vagy bármely más szórakozási lehetőséget, a lényeg az, hogy időnként lépjünk ki a mindennapi élet zűrzavarából és fedezzük fel újra városunk szépségeit és rejtett kincseit.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...