Hasznos tanácsok az építőiparban való elhelyezkedéshez

Az építőipar manapság dübörög és ez az elmúlt éveket tekintve is igaz. Ebből kifolyólag jó szakemberekre folyamatosan szükség van. Aki ebben az iparágban szeretne elhelyezkedni, az biztosan talál magának munkát. Pár jó tanácsot azonban érdemes lehet megfogadni!

A tájékozódás szerepe

Először is azt érdemes végiggondolni, hogy milyen fizikai munkát szeretnénk végezni, mi áll hozzánk közel. Habár az interneten is számos információ megtalálható, azonban célszerű az ismerősi körben is körbekérdezni. Építőipari munkákat többek közt a Debrecenállás oldalán is találhatunk: https://debrecenallas.hu/allasok/epitoipar-epiteszet.

Kívülről nézve egészen más kép alakulhat ki az emberekben az adott munkákat tekintve. Egy-egy beszélgetés, például egy olyan szakemberrel, aki évtizedek óta dolgozik az adott területen, aranyat érhet, hiszen hasznos tanácsokkal lehetünk gazdagabbak. Ráadásul így azt is megtudhatjuk, hogy egy-egy szakma kapcsán mely irányba érdemes indulni.

Hajlandóság a tanulásra

Vannak szakmák, melyeket nem lehet előzetes szaktudás és papír nélkül végezni. Hiába gondoljuk, hogy a festő csak fel-le mozgatja az ecsetet, ennél azért jóval többről van szó. Vannak olyan betanított szakmunkák, melyekhez nem szükséges semmiféle képzést elvégezni. Más pozíciókhoz viszont a szakmai képzés elvégzése elengedhetetlen. Kérdés, hogy erre hajlandóak vagyunk-e.

Némely munkakör betöltéséhez be kell iratkozni egy szakiskolába, esetleg el kell szegődni egy mesterember mellé, hogy szakmai tapasztalatot szerezzünk. Ez idő alatt nagyon sokat lehet tanulni és bele lehet kóstolni a szakmába.

A jó kapcsolatok aranyat érnek

Akár a munkakeresésben, akár egy későbbi munkahelyváltás kapcsán jól jön, ha vannak kapcsolatok, akikhez lehet fordulni, tanácsot kérni. Sosem lehet tudni, hogy honnan jön egy jó tipp, mely a későbbiekben a megfelelő álláshoz vezet.

A legjobb opció, ha a kapcsolatépítés minél előbb, még a tanulási, képzési időszakban megtörténik. Ráadásul bizonyos kapcsolatok által hasznos trükköket, tippeket is megtudhatunk, aminek köszönhetően még jobbak lehetünk a szakmákban.

Az önéletrajz elkészítése

A szükséges bizonyítványok és szakmai tapasztalat birtokában magabiztosan állhatunk neki az álláskeresésnek és az önéletrajz elkészítésének. Egy jól megírt önéletrajz segítségével nagyon hamar állást találhatunk.

A CV elkészítését komolyan kell venni, ugyanis ennek alapján hívnak be minket állásinterjúra. Onnan pedig már csak egy lépés az állás elnyerése. Szerencsére az építőiparban mindig keresnek jó szakembert, így nagyobb eséllyel találunk munkát.

Vannak, akik nem alkalmazotti státuszban képzelik el a munkavégzést, hanem vállalkozásba kezdenek. Ez különösen a lakosságot kiszolgáló hiányszakmákra igaz.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...