Górcső alatt a kamionos élet

A legtöbben úgy gondolják, hogy kamionosnak vagy fuvarozónak lenni egy álom. Nem kell egy iroda vagy gyárépület négy fala között napi nyolc órát elszenvedni, hanem csodás tájakban gyönyörködhetnek, és számos országhatáron suhanhatnak át, amiért még jóval a magyarországi átlagbér feletti, közel félmillió forintos fizetést is kapnak.

No, de a helyzet egyáltalán nem ilyen fekete-fehér. Link tekintetében a Kaposvárállás oldalát érdemes megnéznünk, és ha sikeresen meg tudunk pályázni egy meghirdetett nemzetközi gépjármű vezetői állást, akkor naponta legalább 600 kilométert, két hét alatt pedig 11 napot kell levezetnünk. Ehhez hozzájön még az is, hogy nem állhatunk meg ott, ahol akarunk, mivel a szerelvény nem fér el mindenhol. 

Abban az esetben pedig, ha bármi gikszer adódik, akkor ott kell lennünk fejben, és elő kell állnunk egy B, C vagy akár egy D tervvel is. Ha ugyanis úgy kapnak el minket, hogy nem tartottunk a vezetési idő letelte miatt kétszer 45 percnyi szünetet, akkor komoly büntetésre számíthatunk, amely miatt akár ki is rúghatnak minket a fuvarozási cégtől.

Távol a családtól és a barátoktól…

Bár a cégek a beosztások többségét úgy írják meg, hogy három vagy négy hét munkát egy hét otthonlét kövessen, amely során lehetőségünk van csak a családra koncentrálni, de sokan egyszerűen nem bírják a hosszú hetekig tartó távollétet, és azt, hogy közben csak magukra számíthatnak.

Azokat viszont, akik képesek ehhez alkalmazkodni kárpótol a csodás kamionos közösség, amely annyira összetartó és támogató, hogy egyszerűen öröm odatartozni. Olyan emberek megismerését teszi lehetővé, akikkel életre szóló barátság köttetik, és akikhez bátran fordulhatunk, ha valami probléma adódik útközben.

Mielőtt jelentkeznénk valahová, mindenképp fontoljuk meg kétszer is a dolgot!

Bár kamionosnak lenni több okból is előnyös, számos hátulütője is van. Együtt jár a magánnyal, és a folyamatos készenléttel, amit sokan nem kezelnek jól. Abban az esetben viszont, ha biztosan tudjuk magunkról, hogy mi ezeket a dolgokat bírni fogjuk, akkor bátran vágjunk bele a jelentkezésbe.

Ehhez először is szükség lesz egy “C” kategóriás jogosítványra!

A „C” kategóriás jogosítvány alapfeltétel a jelentkezéshez, amelynek a megszerzése szintén bizonyos kritériumokhoz van kötve. Szükséges hozzá az alapfokú iskolai végzettség, egy érvényes „B” kategóriás vezetői engedély és a betöltött 17 és fél éves életkor. 

Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy az így kézhez kapott jogosítvánnyal 21 éves korunkig csak Magyarországon vezethetünk, és csak azután lesz a vezetői engedélyünk nemzetközileg is érvényes, ha ezt az életkort betöltöttük.

Végül ne feledkezzünk meg a GKI igazolványról sem!

GKI igazolvány nélkül egyetlen fuvarozó cég sem fog minket alkalmazni. Így a “C” kategóriás jogosítvány megszerzése után a következő lépés az, hogy megszerezzük az ehhez a kártyához szükséges alapképesítést egy pár napos tanfolyamon, ami szintén vizsgával zárul.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...