Saját KB bal
Saját KB jobb

Szellemi vagy fizikai munkát válasszunk?

Nem mindegy, hogy az ember milyen munkával tölti a hetének több mint felét. Fontos, hogy ez olyan legyen, ahol jól érzi magát, elegendő bevételhez jut, ezek pedig nagyban függnek attól, hogy passzol-e hozzá a pozíció. Hogy ez szellemi vagy fizikai munka legyen, azt az előnyök, hátrányok és önismeret alapján lehet eldönteni.

Van, aki egy jól fűtött-hűtött irodában szeret ülni napi nyolc órát, lényeges számára az állandóság, a napi rutin és az internetet hívja segítségül feladatai megoldásához. Mások nem tudnak megmaradni egy helyen, lételemük a jövés-menés, és például nem számítógéppel végezhető állásra vágynak, hanem olyanra, ahol fizikai erejükre, kétkezi munkájukra van szükség. 

Mindkettőből bőven találnak ezen a linken: https://pecsallas.hu/allasok/baranya-megye, de előtte érdemes összevetni, melyik fajta munka miért jó.

A szellemi munka előnyei

Lehetőség van távmunkára, ami jelenlegi világunkban szinte elvárássá vált a munkavállalók részéről. Könnyebben intéz ügyeket az ember, ha nem kell folyamatosan a helyszínen lennie, feladatait meg tudja oldani távolról, egy laptop és biztonságos internetkapcsolat segítségével.

A szellemi munkakörök általában magasabb szintű fizetésekkel kecsegtetnek, mivel magasabb iskolai végzettség és tudásszint szükséges a betöltésükhöz.

Fizikailag nem fárasztó.

A technológiai fejlődés, az informatika, digitalizáció világa egyre több és több szakembert igényel.

Bár személye válogatja, mennyire fontos ez számára, de szellemi munkakörökben sokszor megkívánják az irodai viseletet, így az ember csinosabban öltözhet fel, mintha mondjuk építkezésen kellene dolgoznia.

A fizikai munka előnyei

Aktív életmód: az egyén egész nap mozgásban van, edzettebb, fittebb lesz egy fizikai munkakörben, mintha folyton csak egy helyben ülne. 

Fejlődik a kézügyesség, a logikai és koordinációs érzék.

Az eredmény azonnal szemmel látható, ez pedig önbizalommal és elégedettséggel tölthet el, ha látható kezünk munkája.

A kétkezi munka sokszor csapatmunkát igényel, így lehetőséget ad közös célok elérésére, csapatszellem kialakítására.

Sok fizikai munkás álláslehetőség esetében kell a szabad levegőn tartózkodni, mely jót tesz a szervezetnek.

Változatos és kihívásokkal teli munkakörökről van szó, nem igazán ismerős itt a monoton és unalmas munkakörnyezet fogalma.

Hogyan válasszon az ember közülük?

A választás mindig az egyéni preferenciák függvénye. Azt javasoljuk, hogy érdemes listát készíteni az egyén által birtokolt készségekről, képességekről, iskolai végzettségről, tapasztalatokról és elvárt munkaelőnyökről, majd ezt összevetni a fentiekkel. 

Akármelyiket is választjuk, fontos, hogy mindig legyünk őszinték magunkkal, tájékozódjunk, építsünk kapcsolatokat a preferált szférában, gyűjtsünk információkat. A motiváció és a kitartás végül célba ér. Ehhez kínál segítséget a PecsAllas.hu állásportál is.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...