Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan hat az irodai munka a mentális egészségünkre?

Amikor elküldik a jelentkezésüket egy irodai munkára, csak kevesen gondolkodnak el azon, hogy vajon az irodai munkakörnyezet hogyan hat az egészségükre. Valójában azonban nagyon is sokat számít, hogy hol és hogyan dolgozunk, különösen, ha az egy irodai környezet, ahol össze vagyunk “zárva” másokkal. 

A munkakörnyezetnek pozitív és negatív hatásai lehetnek attól függően, hogy melyik céghez, illetve milyen kollektívába kerülünk. Éppen ezért, amikor jelentkezünk valamelyik hirdetésre a https://zalaegerszegallas.hu/allasok/adminisztracio-irodai-munka oldalon, akkor érdemes ezt is szem előtt tartanunk. 

Mi az a mentális jóllét, és miért annyira fontos?

Durva ebbe belegondolni, de az időnk nagy részét a munkahelyünkön töltjük, ami azt jelenti, hogy az ottani légkör legalább annyira sokat számít, mint az otthoni. Nem mindegy, hogy kikkel találkozunk nap mint nap, hogy milyen élmények, impulzusok érnek minket, illetve hogy milyen konfliktusokban van részünk. 

A WHO szerint a munkahelyi mentális jóllét egy olyan állapot, amikor ki tudjuk bontakoztatni a tehetségünket, képességeinket, hatékonyan tudunk dolgozni, miközben hozzá tudunk járulni a közösség életéhez, sikereihez, és az esetleges konfliktusokat is hatékonyan tudjuk kezelni. 

Milyen a jó munkakörnyezet?

A jó munkakörnyezet pozitív hatással van ránk, mert barátságos, segítőkész emberek vesznek körül minket, és mert igényeink szerint lehetőséget ad az elvonulásra és a munkatársakkal való közös programokon való részvételre is.

Kétségkívül a támogató közösség sokat nyom a latban, ugyanakkor az irodai környezet kinézete, elrendezése is rendkívül fontos. Ezt többek között az is bizonyítja, hogy sok nagy cég, különösen az IT vállalatok jelentős figyelmet fordítanak a belső terek kreatív kialakítására.

Az olyan neves cégeknél, mint amilyen a Google, a Facebook vagy a Prezi, meditáló szobák, sportközpontok és zöld növényekkel díszített helyiségek is vannak, hogy ezzel is hozzájáruljanak a dolgozók jó közérzetéhez, mentális egészségéhez. 

A megfelelő irodai környezet biztosítása nemcsak azért fontos, hogy a dolgozók jól érezzék magukat az adott helyen, hanem azért is, mert az elégedett, mentálisan is kiegyensúlyozott alkalmazottaknál nincs lelkesebb, szorgalmasabb munkaerő. 

Közösségi élmények, programok

A másokhoz való kapcsolódás és egy pozitív, támogató közösséghez való tartozás mindannyiunk számára fontos. Éppen ezért a jó munkakörnyezethez az is hozzátartozik, hogy van lehetőségünk interakcióba lépni a munkatársainkkal. Különösen igaz ez akkor, ha a munkaidőnk jelentős részét egy saját, külön irodában töltjük, ahol teljesen egyedül dolgozunk. 

A mentális egészségünk szempontjából a közös ebédek, kávézások, illetve a csapatépítő programok is jó hatással lehetnek ránk. Ha ugyanis jóban vagyunk egymással, akkor sokkal motiváltabbá válunk a munkában is. 

Látható tehát, hogy a kielégítő irodai környezet több szempontból is fontos, mind a munkáltatók, mind pedig a munkavállalók szempontjából.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...